Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE și totodată candidat la Primăria Capitalei, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că pregătirea sanitară în vederea începerii școlii este „PRAF” și nu își va lăsa fiul cel mic să intre în clasa pregătitoare, urmând să rămână la grădiniță. „Am aflat că și la grădiniță au fost cazuri de coronavirus”, a precizat politicianul.

„Copilul meu trebuia să meargă la clasa pregătitoare. Am trei băieți. Am luat decizia să nu-l mai dăm la clasa pregătitoare, ci rămâne la grădiniță, ceea ce nu îmi doream.

Pregătirea sanitară este praf. Eu poate sunt dintre părinții care pot să-i dau copilului meu mască și dezinfectant. Dar să ne gândim la toate familiile care nu au asemenea posibilități. Lumea este reticentă.

Am aflat că și la grădiniță au apărut cazuri de coronavirus. Trecem la partea educațională. Acolo lucrurile nu sunt iarăși organizate. Tabletele promise de guvern nu sunt livrate. O treime din școli nu sunt racordate la internet.

Măsurile luate în școli înjumătățirea numărului de elevi în clasă, dar nimeni nu își pune problema cum se poate încadra numărul de elevi în program. Am sugerat începerea decalată a programului de dimineață. Reducem considerabil riscurile de îmbolnăvire.

„Cum să le cerem copiilor să stea CINCI ORE cu masca pe gură?”

Nu pot adulții să stea cu mască cinci ore pe zi, cum să le cerem copiilor? Nu vor exista soluții perfecte pentru începerea școlii, dar guvernul nu face decât să paseze responsabilitățile.

Să ne aducem aminte de declarația pentru părinți. Mi se pare că guvernul și ministrul Educației, doamna Anisie, sunt depășiți de situație. Eu sugerez ferm AMÂNAREA anului școlar.

Nu știu cât de bine sunt făcute evaluările. Trebuie mai multă responsabilitate pentru autoritățile locale. Trebuie măsuri diferite luate. Fără doar și poate. Dar o consultare între minister, profesori, părinți, trebuia făcută până acum, pentru a defini clar regulile care se aplică.

Ministerul s-a trezit să dea drumul către autoritățile locale…Sigur că trebuie să fie responsabile, dar haideți să le dăm mijloacele necesare.

Aș dori ca școlile să înceapă doar când epidemia s-a stins. Riscul de îmbolnăvire este foarte mare.

„Ludovic Orban își dorește, cu tot RISCUL, alegeri locale și parlamentare”

Totul este legat de un element politic: alegerile. Ludovic Orban tot ceea ce își dorește este, cu tot riscul, pe 27 septembrie să facă alegeri. Nu contează câți oameni se îmbolnăvesc. O amânare a școlii ar fi avut consecință și toată lumea s-ar fi mirat în mod firesc.

Sunt primării bogate, dar și altele care nu au resurse. Acolo ce vor face? Guvernul găsește bani să cumpere primari, dar nu are bani pentru măști, tablete, plata pensiilor, alocațiile mărite. Ăsta e guvernul României. Cred că la alegeri vor încasa ceea ce merită.

Este o cerință a colegilor mei din ALDE. Sunt foarte afectați de modul în care unii au profitat de pe urma posibilității pe care ALDE a avut-o de a nominaliza oameni pe poziții importante. Și răsplata care a fost? Că au plecat la PNL, nu mai contează…E o necesitate de a face o selecție mai bună. În CV nu scrie niciodată nimic în legătură cu caracterul.

Planul pentru București: „Cum va arăta Capitala în 2040?”

Nu e vorba de măreție, specifică regimului comunist. Vă aduc aminte de clădirea Parlamentului. Aș vrea să nu discutăm doar lucrurile mărunte. Vreau să discutăm despre proiecte mari, care să transforme Bucureștiul într-o capitala atractivă, reprezentativă. Aș dori ca anumite clădiri să le putem concretiza în perioada următoare. Bucureștiul nu are o sală de concerte de 2.000-2.400 de locuri, o sală de evenimente, competiții sportive, de 15.000 de locuri. E Sala Polivalentă, cu 6.000-8.000 de locuri, dar este complet diferită. Fiecare oraș are ceva reprezentativ. Bucureștiul a rămas cu clădirea Ateneului. Care e simbolul după 1990? Din păcate nu găsim așa ceva. Primăria trebuie să elaboreze PUG-ul, ne gândim la niște lucrări mari de anvergură: transformarea dintr-o capitală regională într-o metropolă.

Prin înglobarea localităților învecinate, care fac parte din jud. Ilfov. Cum va arăta Bucureștiul în 2040? Să-i dăm elementele esențiale de devenire. Sunt foarte importante și proiectele la nivelul sectoarelor, dar din punctul de vedere al traficului trebuie să ne gândim cum va arăta Bucureștiul. Rămâne să fie concentrat în Centrul Vechi, unde avem toate clădirile administrative. Sigur că vreau să abordez încă o problemă neplăcută – termoficarea: 550.000 de apartamente legate la termoficare, toți contracandidații mei vor să renoveze sistemul de termoficare – eu propun soluția centralelor individuale sau de bloc, cu subvenționarea costurilor de către primărie. Ne rămân sume pentru alte investiții.

Da. În București, de la 100.000-200.000 de mașini am ajuns la 1,7 milioane de mașini, plus cele 700.000 care tranzitează orașul. S-a construit doar o parcare subterană, pe vremea lui Oprescu. Cine ne-a împiedicat să facem? Nu e doar lipsa de viziune. Cred că sunt anchilozați, există în zona privată foarte multe firme care vor să investească. Nu trebuie mereu ca asemenea lucruri să fie făcute de primării.

Aș face evaluarea personalului din primărie, din punct de vedere profesional și a caracterului. Ei trebuie să îi servească pe cetățeni și nu invers!”, a declarat Tăriceanu la Gândul LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here