Caută
Close this search box.

VIDEO Tudor Chirilă, îndemn pentru tinerii români să vină la vot. „Nu mi se pare atât de complicat”

tudor chirilă

Actorul Tudor Chirilă a lansat un mesaj prin care îi îndeamnă pe tineri să iasă să voteze, pentru că orașul este al lor, pentru că ei au dreptul la un alt oraș.

„Când ești tânăr nu te gândești că vei vea nevoie de orașul ăsta, că vor începe să conteze toate problemele nerezolvate până acum (…) Știți ce spun autoritățile în sinea lor despre cetățenii care n-au votat și se plâng de oraș: Dă-i, mă, în căcat, ce treabă am eu cu ei. Ăștia nici măcar n-au votat, nu-i interesează, hai, ciocu mic, ne vedem de treabă, hai gata. Deci, ieși la vot!” a spus Chirilă, citat de G4Media.

El le atrage atenția tinerilor că nu e dificil să decidă pe cine să voteze:

„Bă, nu mi se pare atât de complicat. Uită-te în jur, la orașul în care locuiești, și întreabă-te dacă ți se pare ok. Dă un search pe google după numele candidaților și citește lucruri depsre ei. Vezi trecutul lor, ce au realizat în viață, ce profesie au la bază, de unde vin, din ce partide, cum sunt partidele alea, ce au făcut, etc. Sunt absolut convins că un pic de documentare te va ajuta să te hotărăști. Nu e complicat”.

Mesajul integral transmis de Tudor Chirilă pe pagina de Facebook:

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul București – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal.

Când ești tânăr nu te gândești că vei vea nevoie de orașul ăsta, că vor începe să conteze toate problemele nerezolvate până acum. Te vei lovi de trafic, de birocrație, va fi greu să-ți faci o casă că trebuie să stai doi ani după autorizație, pentru că primăriile nu funcționeaază sau pentru că nu cunoști tu drumul șpăgii. N-o să găsești o școală bună chiar în cartierul tău, iar dacă ajungi într-un spital de stat trebuie să te gândești dacă n-o să pleci de acolo cu bacterii. Căruciorul copilului tău nu va trece de mașinile care ocupă tot trotuarul și autoritățile vor fi plictisite de problema ta. Poluarea va începe să te afecteze direct, te vor trata mereu ca pe un străin. O să plătești taxe și o să te enervezi că nu vei primi nimic de ele.

Apoi o să te enervezi și o să pleci din țară să cauți fericirea în alte locuri mai bune, unde, ghici ce, oamenii votează! Votul este o chestiune democratică. De fapt, în fiecare zi votezi. Votezi cu ce să te îmbraci, la ce terasă mergi cu prietenii, votezi unde mergi în vacanță cu grupul, sau cine trage primul la poartă. Votezi ca să poți să te înțelegi cu ceilalți. Când vine vorba de orașul nostru, tinerii nu votează pentru că sunt deconectați de oraș, deconectați de viața civică, pentru că la școală nu le spune nomeni copiilor ce înseamnă să fii cetățean. Cetățean înseamnă să și votezi și dacă nimeni nu ți-a spus că ești cetățean, asta nu înseamnă că tu nu ești.

Primarul Bucureștiului trebuie decis mai ales de tineri pentru că orașul ăsta va fi al lor și pentru că ei au dreptul la alt oraș. Doar că mersul la vot e descurajat pentru că politicienilor le convine să scoată la vot doar pe cei care pot fi manipulați și care nu mai au nevoie de alt oraș atât de mult ca tinerii. Politicienii cred că pot cumpăra voturile oamenilor cu câteva pomeni electorale care să facă uitate adevăratele probleme ale orașului. Dar io cu cine votez, asta-i întrebarea?

A fost o campanie murdară, cu atacuri la persoană, cu limbaj suburban, basculante puse să întrerupă conferințe de presă, acuze nedemonstrate, fără vreo dezbatere care să delimiteze candidații. A fost o campanie în care televiziuni cu „monypularea” și trucarea adevărului și-au dat concursul ca să creeze confuzie să descurajeze și să se asigure că la vot o să meargă doar publicul lor. A fost o campanie în care cel mai puțin s-a vorbit despre oraș, o campanie din care să reiasă că, na, toți sunt la fel. O campanie în care se acreditează ideea convenabilă pentru ei că toți sunt la fel, de corupți, de indolenți, de nepăsători, că n-ai de unde alege.

Dar un adevăr de bun simț este că nu, nu sunt toți la fel, pentru că oamenii nu sunt toți la fel și micile diferențe fac diferența. Da, nu sunt la fel. Unii poate fură mai mult, alții mai puțin. Unii poate riscă mai mult, alții mai puțin. Alții sunt gata să arunce țara în aer pentru interesul lor, alții nu riscă atât, iar unii deși fură mai și construiesc, iar poate unii, bă, chiar nu fură! Diferențele astea contează, și tocmai pentru că ele contează, ei bine, ei vor să credem că toți sunt la fel iar din spatele acestei propoziții să iasă cine le convine lor. Cine sunt aceși ei, acești lor?

Simplu, sunt cei care e 30 de ani au reușit să creeze o mafie politică și adminstrativă care a pus stăpânire pe România și pe orașele ei. Sunt cei care sunt indestructibil legați între ei de banul public care poate fi băgat mai ușor în buzunar, eventual fără contract. Doar votul, chiar dacă asta înseamnă să alegi răul cel mai mic, doar votul te aruncă în lupta pentru un oraș mai bun. Dacă nu votezi consmți la ce e mai rău. Acuma când ești tânăr, nu, nu te interesează, dar când orașul ăsta va deveni inamicul tău, va fi prea târziu și vei pelca să cauți un oraș mai bun în străinătate, dar să nu uiți că orașul ăla mai bun s-a construit pentru că unor omaneni le-a păsat și au mers la vot.

Acuma, pentru că tinerii sunt deconectați de la viața orașului și prin indolența autorităților, și din lipsa educației civice din școli, și pentru că a fost o campanie murdară, bun, se întreabă, dar eu cu cine votez? Bă, nu mi se pare atât de complicat. Uită-te în jur, la orașul în care locuiești, și întreabă-te dacă ți se pare ok. Dă un search pe google după numele candidaților și citește lucruri depsre ei. Vezi trecutul lor, ce au realizat în viață, ce profesie au la bază, de unde vin, din ce partide, cum sunt partidele alea, ce au făcut, etc. Sunt absolut convins că un pic de documentare te va ajuta să te hotărăști. Nu e complicat.

Și nu uita, votul nu e un examen, ci doar un instrument. Dar te rog eu, ieși la vot. Pentru că un oraș nu se construiește doar cu speranță. Nu. Dacă vrei să ai ceva de spus despre orașul tău, ieși la vot. Și o veste nouă. Votul tău nu e de ajuns. Trebuie să-l păzești și să-i tragi la răspundere pe cei care-ți înșeală încrederea sau nu-și onorează promisiunile.

Ieși la vot! Pentru că va veni o vreme când vei avea nevoie de orașul ăsta. Dacă nu tu, poate părinții tăi sau prietenii tăi care au rămas aici și cu care ai crescut împreună. (…) Ieși la vot pentru că orașul ăsta este al tău, nu doar al lor. (…) Știi ce spun autoritățile în sinea lor despre cetățenii care n-au votat și se plâng de oraș? Dă-i, mă, în căcat, ce treabă am eu cu ei. Ăștia nici măcar n-au votat, nu-i interesează, hai ciocu mic, ne vedem de treabă. Deci, ieși la vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri