Caută
Close this search box.

Vine uraganul! Astăzi lovește deja în Europa. Autoritățile sunt în alertă

Un uragan imens s-a format în Marea Mediterană și lovește Europa. Intensitatea sa este similară cu cea a uraganelor tropicale și ar putea crea un adevărat dezastru.

Potrivit CNN, în această săptămână, Europa va fi lovită de un episod de furtună tropicală, iar în Grecia un uragan mediteranean va face prăpăd.

Acest tip de furtună are caracteristici similare cu uraganele și taifunurile. Uraganele mediteraneene, însă, se formează în ape mai reci și se mișcă dinspre vest spre est, spre deosebire de uraganele care se formează în Atlantic.

Uraganul mediteranean care lovește Grecia se numește „Ianos” și ar putea să fie cel mai puternic astfel de fenomen meteo din Europa. Furtuna pare că devine mai puternică, iar imaginile din satelit arată că începe să semene cu uraganele care lovest period sudul și Coasta de Est a Statelor Unite.

În ceea ce privește viteza vântului produsă de Ianos, aceastaeste de 90 de kilometri pe oră, însă ea urmează să crească înainte să lovească țărmul, ajungând și la forțe și viteze similare uraganelor americane – 120 de kilometri pe oră sau mai mult.

Temperaturile apei fac furtuna mai puternică

De asemenea, potrivit sursei citate, temperaturile la suprafața apei sunt și ele mai crescute în acea parte a Mării Mediterane, iar acest lucru va face ca furtuna să devină și mai puternică. Conform institutelor meteorologice europene și Organizației Meteorologice Mondiale, ciclonul va duce la creșteri mari ale precipitațiilor în unele zone.

Pentru ca cetățenii să fie pregătiți, serviciul meteorologic al Greciei a emis atenționări de vreme severă – vânt puternic, precipitații în cantități mari și condiții de furtună puternică.

Uraganele, influențate de schimbările climatice

De ceva timp, întreg globul se confruntă cu o serie de fenomene extreme, iar conform unui studiu publicat în 2011, doar unul sau două urgane mediteraneene se produc în fiecare an. Aceste puternice furtuni apar în jurul lunilor septembrie sau octombrie, atunci când suprafața apei Mării Mediterane este încă destul caldă, însă ele se pot produce în orice parte a anului.

Totodată, suprafața apei mai caldă permite unor astfel de furtuni să semene mai mult cu uraganele tropicale, mărind viteza vântului și intensificându-le. Mai multe cercetări arată că uraganele mediteraneene vor începe să devină o problemă din ce în ce mai mare în condițiile în care planeta se încălzește accelerat din cauza poluării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri