Caută
Close this search box.

Violenţele şi violarea de domiciliu, săvârşite în grup, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 7 ani

Lovirea, alte violenţe şi violarea de domiciliu, săvârşite în grup, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 7 ani, prevede o propunere legislativă de modificare a Codului penal adoptată miercuri în plenul Senatului.

Iniţiatorul propunerii legislative, deputatul Daniel Vasile (minorităţi), propune completarea articolelor 193 (lovirea sau alte violenţe), 224 (violarea de domiciliu) şi 371 (tulburarea ordinii şi liniştii publice) din Codul Penal „în sensul regândirii limitelor de pedeapsă pentru circumstanţe agravante, în cazul infracţiunilor cu violenţă comise de un grup organizat”.

Potrivit art. 193 şi 224 din Codul penal, „lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice” şi „pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia, se pedepseşc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Propunerea legislativă adoptată marţi de Senat completează, potrivit Agerpres, cele două articole cu alineatul: „Dacă faptele menţionate se săvârşesc de trei sau mai multe persoane împreună sau de către o persoană care face parte dintre-un grup organizat, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 7 ani; pentru faptele prevăzute, acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, iar împăcarea părţilor nu înlătură răspunderea penală”.

La art. 371, referitor la tulburarea ordinii şi liniştii publice, pentru săvârşirea faptei „de trei sau mai multe persoane împreună sau de către o persoană care face parte dintre un grup organizat, pedeapsa este închisoare de la 2 la 5 ani”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri