Procuratura Generală a Moldovei anunță că a primit confirmarea că Vladimir Plahotniuc, fostul liderul al Partidului Democrat din Moldova, a intrat în Turcia, pe 10 septembrie.

Instituția anunță că procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a semnat cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PD, pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

PG anunță că solicitarea survine ca urmare a notificării oficiale, recepționate astăzi, 29 septembrie, de Procuratura Republicii Moldova, despre intrarea învinuitului pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla până în prezent.

„Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri au fost deja expediate colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenția europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris”, se anunță într-un comunicat al PG.

Vladimir Plahotniuc a fost dat în urmărire, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, săvârșite în proporții deosebit de mari.

În luna iunie, Procuratura Generală a solicitat și autorităților din Statele Unite ale Amercii să-l extrădeze pe Plahotniuc, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul SUA.

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, pe numele căruia instanțele naționale au emis un mandat de arestare (în lipsă), ar fi părăsit orașul Miami din SUA la sfârșitul lunii august curent.

Conform datelor deschise ale organelor pentru securitate internă ale SUA, unde poate fi accesat și istoricul intrărilor și ieșirilor cetățenilor, Vladimir Plahotniuc a părăsit orașul Miami la 28 august curent.

Ziarul de Gardă a verificat istoricul călătoriilor lui Vladimir Plahotniuc după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a scris pe pagina sa de Facebook că Plahotniuc ar fi plecat în Turcia.

152 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 6 =