Caută
Close this search box.

A obligat o ziaristă să-şi dezvăluie sursele. Elveţia a fost condamnată de CEDO

elveţia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Elveţia, pentru că a obligat o ziaristă să îşi dezvăluie sursele, în cadrul unei anchete penale privind traficul de droguri.

Instanţa Consiliului Europei a reamintit importanţa protecţiei surselor într-o societate democratică.

Nina Jecker a publicat în 2012 un articol, într-un ziar din Basel, în care descria activitatea de mai mulţi ani a unui distribuitor de canabis şi haşiş, pe care îl vizitase acasă. Articolul a dus la deschiderea unei anchete, iar jurnalista a fost chemată ca martor, însă a refuzat să depună mărturie. Tribunalul cantonal i-a dat dreptate în primă instanţă, informează Agerpres.

La apel, tribunalul federal i-a interzis să îşi protejeze sursele, apreciind că mărturia ei ar fi singura modalitate de identificare a autorului infracţiunii, iar interesul public ‘primează faţă de interesul privat’ al ziaristei.

CEDO a decis în unanimitate că poziţia justiţiei elveţiene încalcă articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, referitor la libertatea de exprimare.

Magistraţii de la Strasbourg au subliniat că numai ‘un imperativ preponderent de interes public’ ar fi justificat constrângerea jurnalistei, însă în speţă nu s-a stabilit o astfel de situaţie.

Jecker nu a cerut despăgubiri, prin urmare CEDO nu a condamnat Elveţia la plata vreunei sume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri