Caută
Close this search box.

Al doilea vaccin rusesc trece cu succes de primele faze ale studiilor clinice

vaccin gripal

Primele faze ale studiilor clinice de testare a celui de-al doilea vaccin rusesc dezvoltat împotriva noului coronavirus s-au dovedit a fi concludente, a precizat joi centrul de cercetare care l-a creat, după ce Rusia a anunţat în luna august că a aprobat primul vaccin din lume conceput împotriva COVID-19, informează AFP.

„Primele două faze ale studiilor clinice au demonstrat eficienţa şi siguranţa vaccinului”, a transmis pentru agenţia Interfax serviciul de presă de la Centrul de Cercetări pentru Virologie şi Biotehnologie de Stat, cunoscut şi sub numele de Institutul Vector, situat în Siberia, care dezvoltă acest al doilea vaccin, denumit EpiVacCorona.

Rusia a anunţat la începutul lunii august că a dezvoltat şi a înregistrat „primul vaccin din lume conceput împotriva maladiei COVID-19”, creat de Institutul Gamaleya din Moscova, în colaborare cu Ministerul rus al Apărării.

Institutul Vector a precizat joi că este posibil să formuleze concluziile finale despre eficienţa vaccinului său – bazat pe peptide, un ansamblu de aminoacizi care provoacă o reacţie imunitară – după încheierea fazei finale a studiilor clinice, potrivit Agerpres. Aceasta din urmă are loc în Rusia după aprobarea vaccinului de către autorităţi.

Ministrul Sănătăţii, Mihail Muraşko, l-a înştiinţat pe preşedintele Vladimir Putin în această săptămână că vaccinul dezvoltat de Institutul Vector ar putea obţine aprobarea ministerului peste trei săptămâni.

După acea aprobare, Institutul Vector precizează că studiile clinice vor putea să înceapă pe un grup de 5.000 de voluntari în Siberia, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Acelaşi laborator afirmă că vor exista şi studii clinice suplimentare, ce vor fi realizate pe 150 de voluntari cu vârste de peste 60 de ani.

Vaccinul EpiVacCorona trebuie administrat în două doze, la un interval de 21 de zile între ele.

Rusia intenţionează să înceapă să producă 10.000 de doze cu acest vaccin începând din luna noiembrie, a precizat Institutul Vector.

Contactaţi de jurnaliştii de la AFP, reprezentanţii Institutului Vector nu au dorit să facă declaraţii pe această temă, îndemnându-i să se adreseze Agenţiei sanitare ruse (Rospotrebnadzor), care a refuzat însă. la rândul ei. să comenteze anunţul de joi.

Laboratorul Vector, situat în regiunea Novosibirsk, a realizat cercetări secrete privind armele biologice în timpul epocii sovietice şi deţine în seifurile sale eşantioane ale unor virusuri diverse, precum cel al variolei şi Ebola.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri