Poliția din Belarus a primit aprobarea să folosească muniție de război pe străzi, dacă va fi necesar, a anunțat ministrul de interne de la Minsk, afirmând că măsura a fost luată din cauza radicalizării protestelor, relatează Reuters.

Anunțul vine după ce poliția din Belarus a folosit tunuri de apă și grenade asurzitoare, pentru a dispersa manifestanții adunați la Minsk pentru a protesta față de realegerea controversată a președintelui Alexandr Lukashenko, forțele de ordine efectuând de asemenea numeroase arestări.

Belarusul, o fosta republică sovietică cu o populație de 9,5 milioane de locuitori, se confruntă cu proteste masive de la alegerile prezidențiale de pe 9 august, despre care opoziția spune că au fost fraudate de către Alexandr Lukașenko.

De la alegeri, zeci de mii de oameni s-au adunat în fiecare duminică pe străzile din Minsk pentru a cere demisia să și a cere tragerea la răspundere a celor vinovați de reprimarea violență primelor proteste post-electorale, care au lăsat cel puțin trei morți, zeci de răniți.

Peste 13.000 de persoane au fost reținute de la începutul protestelor, însă unele au fost eliberate până acum, potrivit Reuters. Candidatul Opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a spus că este adevărată câștigătoare a scrutinului și a cerut alegeri libere. Ulterior, ea a plecat din țară.

Uniunea Europeană și SUA au refuzat să recunoască rezultatul oficial al scrutinului prezidențial.

227 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here