Caută
Close this search box.

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, la ”Colectiv”: Nu trebuie să uităm mesajul „Corupția ucide”. Le datorăm acest lucru celor care au murit și celor care au fost răniți

La cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv, Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, a onorat memoria victimelor și s-a rugat pentru cei încă aflați în suferință. Acesta a transmis că nu-și poate închipui prin ce trec familiile celor care au murit și nici nu poate șterge răul din trecut. În schimb, el le garantează românilor că SUA sunt partenerul lor de neclintit în crearea unei Românii fără corupție. Zuckerman a insistat că mesajul „Corupția ucide” nu trebuie uitat.

Adrian Zuckerman: Nu pot să îmi închipui prin ce trec familiile celor care au pierit în clubul Colectiv

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a adus un omagiu victimelor incendiului din clubul Colectiv.

„Astăzi, am vizitat locul tragediei de la Colectiv, pentru a onora memoria victimelor și a mă ruga pentru cei aflați încă în suferință. Nu pot să îmi închipui prin ce trec familiile celor care au pierit, majoritatea în agonie teribilă. Am citit povești și mărturii ale celor care au fost răniți sau care încă duc o luptă zilnică.

Deși nu pot să șterg răul din trecut, pot să îi asigur că Statele Unite sunt partenerul lor de neclintit în crearea unei Românii lipsite de corupție, conduse de un guvern transparent, care servește nevoile cetățenilor săi. Nu trebuie să uităm mesajul „Corupția ucide”; le datorăm acest lucru celor care au murit, celor care au fost răniți, familiilor și prietenilor îndoliați, precum și generațiilor viitoare”, a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman, potrivit pagini de Facebook a Ambasadei SUA în România.

Vineri, președintele Klaus Iohannis a depus o coronană de flori în memoria victimelor de la ”Colectiv” și a promulgat legea care asigură tratament gratuit pe viață supraviețuitorilor.

5 ani de la tragedia din Colectiv. Niciun vinovat după gratii

Azi se împlinesc cinci ani de la tragedia ce a dus la moartea a 65 de oameni și la rănirea a aproape 200.

Evenimentul a îndoliat și șocat o țară întreagă, stârnind proteste fără precedent până atunci. Emoțiile uriașe și setea teribilă de schimbare, însă, nu s-au transpus în realitate, iar politicul, justiția și sistemul sanitar sunt în continuare bântuite de aceleași grave probleme.

În noaptea de vineri 30 octombrie 2015, oamenii mureau pe paturile spitalelor româneşti, iar ministrul Sănătăţii de atunci refuza să îi transfere în străinătate. Nu avem nevoie de nimic a fost declaraţia preferată din acele zile a lui Nicolae Bănicioiu.

Între timp, fostul ministru Nicolae Bănicioiu a fost pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție pentru luare de mită. Dar nimeni nu l-a acuzat şi pentru modul în care a luat decizii sau a acţionat în cazul Colectiv.

Abia la finele anului trecut și dor în primă instanță Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4 a fost condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare, iar patronii clubului Colectiv la cate 11 ani și 8 luni de închisoare. Au mai fost condamnaţi şi patroana firmei de artificii, cei doi pirotehniștii şi directorul firmei de artifici, dar şi doi pompieri şi patru angajaţi ai Primăriei.

Decizia Tribunalului București a fost atacată şi de persoanele condamnate, dar și de procurori. Dosarul se află acum la Curtea de Apel București.

Între timp, Cristian Popescu Piedone a câştigat funcţia de primar al Sectorului 5.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri