Caută
Close this search box.

Aplicație care detectează asimptomaticii Covid-19, prin tuse înregistrată pe telefon

ro alert

Un grup de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au descoperit că persoanele asimptomatice infectate cu noul coronavirus ar putea tuși diferit faţă de persoanele sănătoase.

Diferențele nu sunt perceptibile în mod normal, dar pot totuși să ajute la identificarea asimptomaticilor, în afara testării, iar astfel să contribuie la prevenirea răspândirii virusului.

Cum? Cu ajutorul inteligenței artificiale, potrivit Edupedu.ro, care citează portalul MIT.edu.

Este vorba despre un raport publicat in IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology, care face referire la un model de folosire a inteligenței artificiale ce face diferența între tusea persoanelor infectate, dar asimptomatice, de cea a persoanelor sănătoase.

Modelul folosește înregistrări ale tusei, transmise voluntar de diverse persoane prin intermediul browserelor, pe telefon mobil sau laptop.

Cercetătorii au instruit modelul respectiv cu ajutorul a zeci de mii de mostre de tuse, dar și de cuvinte vorbite. Când i-au livrat noi înregistrări, el a identificat tusea persoanelor confirmate cu Covid-19 cu o acuratețe de 98,5%.

Acuratețea pentru asimptomatici (persoane care fuseseră testate pozitiv, dar nu aveau simptome) a fost de 100%.

Potrivit sursei citate, echipa lucrează acum la incorporarea modelului respectiv într-o aplicație care, dacă va fi aprobată de autorități și adoptată la o scară largă, ar putea fi un instrument neinvaziv, gratuit și la îndemână pentru a identifica persoanele infectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri