Caută
Close this search box.

Bogdan Aurescu cere mai multe sancţiuni pentru Regimul Lukaşenko

aurescu

România susține adoptarea mai multor sancțiuni împotriva regimului din Belarus, pe fondul recentei intensificări a reprimării protestelor de la Minsk, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) de la Bruxelles.

”Referitor la Belarus, salutăm recentă intrare în vigoare a sancțiunilor, care este sprijinită foarte mult, dar acest lucru nu este suficient. Vedem o intensificare a reprimării din partea regimului contra protestatarilor, inclusiv în timpul acestui weekend.

Nu vedem nici cea mai mică intenție a regimului de a iniția un dialog cu opoziția. Dialogul în interiorul unei celule de închisoare, așa cum s-a întâmplat în urmă cu două zile la Minsk, nu este un dialog adecvat cu opoziția.

Așadar, susținem mai multe sancțiuni, ne alăturăm unui grup de țări care solicită mai multe persoane pe lista (celor supuși sancțiunilor, n.red.), printre care domnul Lukașenko.

România a cerut deja, la finalul lunii august, includerea domnului Lukașenko pe lista persoanelor sancționate și, dacă situația se înrăutățește și mai mult, trebuie să luăm în considerare mai multe sancțiuni, poate sancțiuni economice îndreptate împotriva resurselor domnului Lukașenko”, a spus șeful diplomației române, potrivit declarației postate pe site-ul audiovisual.ec.europa.eu.

Aurescu a amintit că, în semn de solidaritate (cu Polonia și Lituania, n.red.), România a decis vineri să-și recheme pentru consultări ambasadorul de la Minsk, Viorel Mosanu, decizie care intră în vigoare luni, 12 octombrie.

În urmă cu zece zile, Belarusul și-a rechemat ambasadorii de la Vilnius și Varșovia, în urmă sancțiunilor europene contra funcționarilor belarusi acuzăți de fraude electorale și încălcări ale drepturilor omului. În plus, Minskul le-a cerut Lituaniei și Poloniei să-și reducă numărul diplomaților aflați la post în Belarus.

Autoritățile belaruse acuză Lituania și Polonia că sprijină manifestațiile care zguduie Belarusul după alegerile prezidențiale din 9 august, scrutin contestat de opoziție și pe care Aleksandr Lukașenko – aflat la putere de 26 de ani – susține că l-a câștigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri