Caută
Close this search box.

Care sunt cele trei etape ce vor anunţa terminarea pandemiei Covid

vaccinarea

Viitorul non-Covid vine în trei trepte, scrie Politico, citată de Universul.net, după ce a intervievat 11 experți de top: un vaccin până la începutul anului 2021, un declin constant al cazurilor până în toamna viitoare și revenirea la normal în câțiva ani.

Pachetele microscopice de ARN, înfășurate în proteine țepoase, se prind de celulele umane, le deturnează, le folosesc ca fabrici pentru a se înmulți și apoi le lasă să moară. Este un fulger biologic – o invazie atât de rapidă și neașteptată încât germenii sunt liberi să sară din gazdă în gazdă fără să fie deranjați prea mult.

Pe repede înainte spre viitor. Acum, când dușmanii cu țepi invadează plămânii, ei alunecă pe lângă celulele umane, incapabili să se prindă de ele. Sunt marcați pentru a fi distruși, în curând vor fi înconjurați și eliminați. Deși unii evadează prin căile respiratorii, se confruntă cu același sistem de apărare și la următoarea lor țintă – dacă, trebuie spus, pot ajunge cumva în apropierea celulelor umane. Au rămas atât de puțini oameni pe care să-i infecteze, încât germenii nu au unde să se înmulțească, nici unde să supraviețuiască.

Acesta este sfârșitul pandemiei coronavirusului. Și așa s-ar putea întâmpla în Statele Unite: până în noiembrie 2021, majoritatea americanilor vor primi două doze de vaccin care, deși nu este glorios de eficient, combate boala în cele mai multe cazuri. Între timp, americanii continuă să poarte măști și să evite adunările mari, iar numărul cazurilor de Covid-19 scade constant după o serie de creșteri dramatice la începutul anului. În cele din urmă, pe măsură ce tot mai mulți americani dezvoltă imunitate prin expunere și vaccinare și pe măsură ce tratamentele devin mai eficiente, Covid-19 se retrage în mulțimea bolilor obișnuite cu care americanii se confruntă în fiecare iarnă.

„Va fi nevoie de două lucruri pentru a controla acest virus: măsuri igienice și un vaccin. Și nu-l poți avea pe unul fără celălalt „, spune Paul Offit, directorul Centrului de Educație pentru Vaccinuri și medic curant în Divizia de Boli Infecțioase de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Viitorul prezentat mai sus este cel mai probabil scenariu pentru modul în care s-ar putea termina pandemia, pe baza interviurilor cu 11 experți de nivel înalt care se gândesc la viitorul acestor particule microscopice de SARS-CoV-2 în fiecare zi.

Ei sunt de acord că a rămas multă ceață în bila de cristal Covid-19, dar majoritatea acceptă mai multe probabilități: cel puțin un vaccin eficient – sperăm că mai multe – va fi aprobat în SUA până la începutul anului viitor. Producerea și distribuirea unui vaccin vor dura luni de zile, iar americanii obișnuiți nu vor primi doza (sau dozele) până cel puțin la mijlocul sau sfârșitul anului 2021.

Și, deși vaccinarea pe scară largă va juca un rol important în readucerea vieții la normal, momentul vaccinării nu va fi semnalul că îți poți scoate masca și alerga liber într-un bar aglomerat. Sfârșitul pandemiei va fi o evoluție, nu o revoluție, iar vaccinul este încă un instrument puternic în acest proces.

Această evaluare contrastează dramatic cu certitudinea excesiv de optimistă a președintelui Donald Trump că SUA „a intrat pe ultima turnantă” în ceea ce privește pandemia, că un vaccin va fi gata până în ziua alegerilor și că toți americanii îl vor putea obține până în aprilie. Cel mai important, contrazice ipoteza care stă la baza numeroaselor proclamații ale lui Trump: că viața va reveni imediat la normal după administrarea unui vaccin.

„Nu văd sfârșitul acestei pandemii la modul „ Aceasta este ziua în care s-a încheiat pandemia”, spune virologul Angela Rasmussen. „Îl văd ca fiind un proces care va dura o lungă perioadă de timp, posibil chiar ani de zile.”

Estimările experților cu privire la cronologie variază, dar par să fie de acord că virusul ar putea fi în declin și sub control până în a doua jumătate a anului 2021 și că societatea s-ar putea întoarce la „normalitatea” de dinainte de Covid în termen de doi ani.

„Am spus noiembrie 2021”, prezice Zeke Emanuel, fost consilier al lui Obama și președinte al Departamentului de Etică Medicală și Politici de Sănătate de la Universitatea din Pennsylvania. „Cred că veți avea suficientă imunitate de turmă [în SUA] încât declinul să fie ireversibil.” Imunitatea de turmă este punctul în care atât de mulți oameni sunt imuni, încât virusul nu se mai poate răspândi pe scară largă.

Florian Krammer, profesor de vaccinologie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, s-a exprimat astfel: „Ceea ce cred că se va întâmpla la un moment dat în [20] 21 este că virusul se va transforma practic dintr-unul cu răspândire reală în ceva care îți apare în cale și provoacă un număr redus de cazuri și probabil un număr foarte mic de decese.”

Momentul precis, desigur, este incert – un viitor evaziv care se bazează pe o serie de necunoscute cunoscute, cum ar fi câți oameni continuă să poarte măști și distanța socială și dacă testele rapide Covid-19 devin disponibile pe scară largă și sunt livrate corespunzător.

Multe vor depinde de cât de eficiente sunt vaccinurile, de câte persoane refuză să se vaccineze și de câte persoane uită să-și administreze a doua doză dacă vaccinul necesită două (da, aceasta este o preocupare semnificativă). Și apoi este ceea ce epidemiologul Michael Osterholm, director al Centrului pentru Cercetare și Politici privind Bolile Infecțioase de la Universitatea din Minnesota, numește „cuvântul de ordine de un miliard de dolari când vorbim de această boală”: imunitatea. Cât va dura, în medie, imunitatea în cazul infecției naturale și al vaccinului?

„Putem obține [imunitatea turmei] cu vaccinarea și boala clinică”, spune el. „Întrebarea este cât timp putem rămâne acolo. Adică, dacă ajungem, să zicem, la 75 sau 80% proiecție imună, ar rămâne la acest nivel fără să luăm și alte măsuri? „

Poate că, în prezent, acesta este cel mai important lucru de înțeles despre pandemie: Deși experții se străduiesc să facă previziuni cât mai exacte , nu există nicio certitudine cu privire la viitorul Covid-19. „Dacă aceasta ar fi o pandemie de gripă, v-aș spune cu toată încrederea cum se va termina”, spune Osterholm. „Dar acest coronavirus ne tot aruncă mingi cu efect, zi după zi.”

Acest tip de imprevizibilitate este motivul pentru care Sarah Cobey, epidemiolog la Universitatea din Chicago, și-a ales domeniul: „Unul dintre motivele pentru care am dorit să studiez dinamica bolilor infecțioase este că acestea pot fi cu adevărat greu de anticipat prin intuiție. Ele pot fi matematic foarte previzibile, dar pot fi întotdeauna greu de anticipat prin intuiție. ”

Înainte de vaccin, adică acum şi aici: „Măști și distanță”

Pandemia este departe de a se fi terminat. Nici măcar nu este în declin. Cazurile de Covid-19 sunt în creștere în peste 19 state, iar în această săptămână, într-o singură zi, în SUA s-au înregistrat peste 40.000 de cazuri noi și peste 1.000 de decese.

Experții nu se așteaptă ca aceste cifre să se îmbunătățească prea mult, întrucât oamenii își mută activitățile în interior pentru toamnă și iarnă. Epidemiologul de la Harvard, Michael Mina, vede că normele se schimbă pe măsură ce se instalează blazarea distanțării sociale: „Încetul cu încetul, vor fi mai puțini oameni care vor să stea afară, mai mulți oameni care stau înăuntru”, spune el. „Și apoi oamenii vor spune: „Ei bine, știi, am fost la cină acum două nopți și am fost bine. Pot merge la această adunare de 30 de oameni.’ Apoi ‘Pot merge la adunarea de 100 de oameni.’ Și probabil va fi doar un fel de … lentă schimbare de opinie despre care sunt riscurile.”

„Din păcate, toate acestea se întâmplă … într-un moment în care este foarte probabil să crească incidența coronavirusurilor din cauza efectelor sezoniere”, adaugă el.

Creșterea așteptată subliniază ideea că americanii nu vor atinge „normalul” înainte de vaccin, nu cu sistemul de testare depășit din această țară și cu eșecul total de a realiza anchete epidemiologice. Cheia, deci, pentru a ne asigura că societatea ajunge la un anumit grad de normalitate între timp – adică locuri precum școlile pot rămâne deschise – continuă să fie „măști și distanță”, spune Emily Landon, epidemiolog șef la Boli Infecțioase, Universitatea din Chicago. Asta înseamnă evitarea locurilor precum restaurantele în care nu poți purta masca în interior. „Măștile și distanța chiar funcționează”, spune ea.

Continuarea distanțării sociale este mult mai bună decât alternativa. Experții în boli infecțioase au avertizat cu toții împotriva propunerii consilierului de la Casa Albă, Scott Atlas, de a redeschide economia și de a atinge imunitatea de trumă, permițând infectarea populației în mod natural. Nu numai că idea este „un plan gen ruletă rusească” care ar putea duce la milioane – milioane – de morți, spune Landon, dar strategia ar putea fi, de asemenea, imposibilă, având în vedere că o parte importantă a populației americane este mai probabil să rămână acasă decât să decidă că este în regulă să te aventurezi pentru a te infecta inevitabil. În acest caz, Statele Unite s-ar plasa sub pragul de imunitate colectivă, în timp ce economia ar stagna și nu s-ar atinge nici unul dintre obiectivele lui Atlas.

Există o altă posibilitate, spune Mina. Recent, au fost controverse în jurul testelor rapide de antigen Covid-19 – instrumente ieftine aprobate recent de Food and Drug Administration (Administrația Alimentelor și Medicamentelor), care pot oferi rezultul în câteva minute. Unii experți le-au pus la îndoială utilitatea, deoarece nu sunt încă la fel de exacte precum testele de laborator, folosite mai frecvent. Dar Mina crede că, dacă sunt produse masiv și autorizate pentru uz casnic, testele rapide pot ajuta la înăbușirea pandemiei în zonele de creștere. Ideea este că oamenii le-ar folosi nu ca pașapoarte pentru a intra în spații aglomerate și pentru a face lucruri pe care nu le-ar face în mod normal, ci ca verificări zilnice înainte de a merge la activitățile obișnuite.

„Nu trebuie să-i prindă pe toți, deoarece mesajul ar trebui să fie că faci exact ceea ce vei face oricum. Dacă testul este negativ, continuați activitățile obișnuite. Dar dacă testul este pozitiv, atunci cu siguranță nu ieșiți”, spune el. „De fapt [îl putem folosi] ca instrument pentru a crea efecte colective, astfel încât să determinăm destui oameni care ar putea transmite boala să nu o transmită.”

Atunci când vaccinul sosește: „Mă aștept la un pic de haos”

În timp ce mulți experți consider valoroase strategii precum testarea extinsă, majoritatea sunt de acord că găsirea unui vaccin funcțional va fi cel mai mare pas pe drumul spre normalitate.

Predicția optimistă că un vaccin va fi gata de distribuire până în ziua alegerilor – prezentată nu numai de Trump, ci și de CEO-ul Pfizer, Albert Bourla – pare din ce în ce mai puțin probabilă. Cei doi lideri din cursa SUA pentru vaccinul Covid-19, Moderna și Pfizer, încă înscriu participanți la studiile lor de fază III. În aceste studii, unii participanți primesc un vaccin, iar ceilalți primesc un placebo, iar apoi administratorii așteaptă să vadă cine se îmbolnăvește. Președinții și directorii executivi americani nu pot controla viteza cu care se întâmplă acest lucru. „Depinde de frecvența [expunerii la Covid în] zona în care locuiesc, de cât de strictă este o persoană” în privința măștilor și distanțării sociale, spune Emanuel. Amintiți-vă: participanților la proces li se spune încă, așa cum li se spune tuturor americanilor, să ia măsuri de precauție împotriva infecției.

Pentru o autorizare de vaccinare în octombrie ar fi necesar fie ca o mulțime de participanți să fie expuși la Covid-19 într-un timp scurt, fie ca un vaccin să fie atât de eficient încât puterea lui să devină evidentă foarte repede în timpul testelor. Dar mulți experți se îndoiesc că vaccinurile din prima generație vor fi hiper-eficiente. În plus, eliberarea timpurie a unui vaccin prezintă pericolul de a pierde din vedere un efect secundar rar, iar companiile de medicamente, în lumina reflectoarelor pe scena mondială, vor fi reticente în a-și asuma acest risc.

Cu toate acestea, având în vedere urgența din întreaga lume, este probabil ca una sau mai multe aprobări să se dea până la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor. „În cel mai bun caz, vom obține câteva vaccinuri care funcționează până în decembrie”, spune Landon. Ar putea dura mai mult. Larry Corey, care se ocupă de coordonarea studiilor clinice cu vaccinuri finanțate de guvernul SUA, a anticipat că primele rezultate de fază III din SUA nu vor fi disponibile până în februarie.

Eliberarea unui vaccin pentru poporul american este, desigur, o problemă diferită – și una colosală. Companiile farmaceutice și guvernul SUA trebuie să producă, să distribuie și să administreze aproximativ 660 de milioane de doze de vaccin în următorul an, deoarecevaccinurile cele mai avansate în privința studiilor necesită două doze per persoană. Krammer spune că se așteaptă la „un pic de haos”.

Potrivit guvernului SUA, s-au făcut deja sute de mii de doze. Dar indicațiile recente de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor relevă faptul că doar câteva milioane de doze din cele două vaccinuri de vârf – despre care se crede că sunt candidații Moderna și Pfizer – vor fi disponibile la început, pentru a fi oferite lucrătorilor din domenii esențiale și celor mai vulnerabili membri ai societății.

Mulți experți, inclusiv directorul CDC, anticipează că vaccinurile ar putea fi disponibile pe scară largă cel mai devreme la sfârșitul primăverii sau la vară. Dar Emanuel consideră că aceștia subestimează dificultatea procesului de fabricare și distribuire a dozelor pe scară largă. Într-un raport publicat de Centrul pentru Progresul American în această vară, el și co-autorul Topher Spiro au atras atenția asupra unor lacune mari în configurarea vaccinului în țară, inclusiv potențiale lipsuri privind capacitatea de producție, seringile și ambalarea.

Și apoi există problema livrării în fapt a vaccinurilor. Vaccinul Pfizer, de exemplu, trebuie păstrat la minus 70 de grade Celsius. „Niciun cabinet medical nu are posibilitatea păstrării la această temperatură”, spune Emanuel. „Nu poți face ce se face în mod „ obișnuit”- știți, acest talmeș balmeș pe care îl avem de CVS, Walmart, … Walgreen, cabinete medicale, școli.” Orientările CDC sugerează ca statele să se pregătească să distribuie dozele la spitale și clinici mobile.

Asigurarea faptului că majoritatea americanilor primesc două doze din același vaccin la interval de patru săptămâni, fără probleme și eficient, va fi o operațiune guvernamentală masivă – una pe care Emanuel crede că țara nu o poate face mai devreme de noiembrie 2021 – și asta dacă aveți „abilități bune de management, logistică bună”, spune el. „Dacă există un anumit element de optimism și nu doar realism, aici îl găsim. Nu există dovezi că această administrație are capacitatea de a gestiona acest lucru.

După vaccinare va trebui „să așteptăm să-și dovedească eficiența”

Este 2021 și tocmai ați primit cele două doze. Ce se întâmplă în continuare va depinde în mare măsură de doi factori: cât de eficient este vaccinul și câte persoane îl primesc.

Scopul este ca vaccinul să fie suficient de eficient și răspândit pentru ca populația SUA să atingă pragul de imunitate colectivă – punctul în care, teoretic, americanii își pot scoate măștile în siguranță și pot participa la evenimente sportive mari. O estimare brută, rapidă, pentru Covid-19 (derivată din calcularea punctului în care fiecare persoană infectată, în medie, infectează mai puțin de o altă persoană) este aceea că societatea va ajunge la imunitate de turmă atunci când un procent de aproximativ 60 – 70 % își va dobândi imunitatea.

Paul Offit, directorul Centrului de Educație pentru Vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, a parcurs calculele matematice: cu aproximație, „formula ar spune că în jur de două treimi din populație ar trebui vaccinate dacă [vaccinul] ar fi 75% eficient împotriva transmiterii virusului”. Dacă vaccinul este mai puțin eficient, un procent mai mare din populație trebuie vaccinat pentru a se apropia de imunitatea colectivă. Si invers.

Experții nu sunt optimisti că aceste vaccinuri din prima generație vor fi extrem de eficiente în prevenirea transmiterii. „Probabilitatea de a reuși din prima este foarte scăzută”, spune Michael Kinch, directorul Centrelor pentru Cercetare și Inovare în Biotehnologie și Descoperirea Medicamentelor de la Universitatea Washington din St. Louis.

De asemenea, FDA nu a stabilit un standard foarte ridicat: agenția a indicat că orice vaccin aprobat trebuie să prevină Covid-19 sau să scadă severitatea la cel puțin 50% dintre cei vaccinați, dar asta înseamnă că mai mult de 50% din populație ar putea continua să transmită boala.

Fără un vaccin extrem de eficient, țara are nevoie de rate de vaccinare relativ ridicate. Și totuși două treimi dintre americani spun că nu vor accepta vaccinarea când aceasta va fi disponibilă pentru prima dată – și un sfert spun că nu vor accepta niciodată. Mulți oameni de știință se tem că atât de mulți oameni vor refuza să primească ambele doze de vaccin din neîncredere sau frică sau pur și simplu din neglijență, încât America nu va atinge un nivel ridicat de protecție, cu atât mai puțin imunitatea colectivă.

„Se pare că aceste injecții cu Covid … îți dau niște febră, niște frisoane, te simți puțin ca și când ai avea gripă”, spune Emanuel. „Ei bine, câți americani se întorc [să spună]:„ Oh, aș vrea din nou asta. Aș vrea să mă simt rău câteva zile pentru a obține acest vaccin.’… Ceea ce mă îngrijorează este că vom avea o mulțime de oameni care sunt doar parțial imunizați cu o singură injecție.”

Există, de asemenea, problema distribuției uniforme. Unele locuri precum Boston, cu industria sa medicală robustă, ar putea avea rate de vaccinare foarte ridicate, în timp ce state precum Idaho și Colorado, cu cea mai mică rată de vaccinare împotriva rujeolei din țară, ar putea ajunge să aibă o mulțime de rezidenți neprotejați – și mai multe cazuri de îmbolnăvire. Acesta este, de asemenea, un risc în comunitățile negre, în special, pe care coronavirusul le-a afectat într-un mod supradimensionat, dar unde neîncrederea față de sistemul medical din SUA atinge cote ridicate după decenii de experimente îngrozitoare, cum ar fi studiul Tuskegee asupra sifilisului.

„Dacă vă imunizați eficient peste acest prag de imunitate, atunci înseamnă că puteți a fost distribuit destul de uniform în rândurile populației. Iar vaccinurile nu sunt aproape niciodată distribuite uniform. Ceea ce înseamnă că ar putea exista cu ușurință zone izolate, așa cum am văzut în Marin County și alte locuri cu rujeolă [unde] încă pot apărea focare. ”

Acesta nu este un motiv de panică. Orice vaccin va fi de mare ajutor în stăvilirea pandemiei. „Chiar dacă nu obțineți imunitate colectivă … cu cât vă apropiați de ea, cu atât virusul se răspândește mai încet”, spune Krammer, care se așteaptă ca multe dintre vaccinurile în curs de dezvoltare să funcționeze. „Cincizeci la sută [eficacitate] nu este chiar puțin.” Dar nu le va permite oamenilor să meargă la teatru sau să se relaxeze imediat în barul preferat. „Nu sunt sigur că oamenii înțeleg asta”, spune Offit. „Ceea ce mă îngrijorează este că oamenii ar putea gândi: „ Super. M-am vaccinat. Sunt bine. Pot să mă angajez în activități cu risc ridicat.” Și asta ne-ar duce înapoi de unde am plecat.”

Fostul director al CDC, Tom Frieden, adaugă: „Cred că, și cu un vaccin, strângerile de mână sunt excluse pe termen nedeterminat, iar măștile trebuie folosite.

Cheia pentru a afla ce este posibil cu un vaccin, spune Landon, este răbdarea. „Trebuie să tratați vaccinul la fel ca pe o politică de introducere a măștilor. Elaborați o politică în conformitate cu care toată lumea trebuie să poarte măști și apoi o anumită parte din oameni chiar poartă. În mod similar, „le oferiți oamenilor un vaccin, iar apoi o parte dintre ei se vor vaccina și un procent dintre aceștia vor fi protejați”. Apoi, așteptați să vedeți dacă boala Covid-19 și numărul deceselor scad, ceea ce va dura aproximativ două luni după ce oamenii primesc dozele – câteva săptămâni pentru ca oamenii să dezvolte imunitate și apoi patru până la șase săptămâni pentru ca această protecție să poată fi constatată în statistici.

Dacă cifrele scad, spune Landon, „atunci spuneți:„ OK, cred că putem permite oamenilor să mănânce în interiorul restaurantelor. ”Și apoi cifrele rămân scăzute, chiar dacă ai invitat oamenii înapoi la restaurante.”

În cele din urmă, dacă țara nu se deschide prea repede, „ne-am putea găsi în situația în care se află China, în care se află Taiwanul – s-ar putea să avem încă mici focare ici și colo, dar majoritatea dintre noi ne-am putea întoarce la majoritatea lucrurilor pe care le făceam. Putem avea, știi, niște petreceri … niște adunări.” Ea crede că am putea ajunge acolo până în primăvara anului 2021, dar că va dura încă câțiva ani pentru a putea lăsa pandemia în urmă.

Este vorba de câte persoane aflate într-o situație dată sunt susceptibile să aibă Covid. Landon a ajutat companiile să analizeze cifrele pe măsură ce iau în calcul redeschiderea birourilor. Dacă, de exemplu, rata de pozitivitate într-o anumită populație este de 2,5 la sută, așa cum este cazul în multe comunități de astăzi, și „aveți o companie care are 100 de angajați, doi sau trei dintre ei ar avea [Covid-19] în ziua în care vă întoarceți la muncă”, explică Landon. „Și de îndată ce [companiile] vor vedea acest lucru, ei vor spune: „Poate că ar trebui să continuăm să lucrăm de la distanță, dacă putem.” Dar dacă te gândești că doar unul dintr-o mie de oameni are Covid, a aduce laolaltă o sută de oameni care poartă măști ar însemna că nimeni nu se va îmbolnăvi ”.

Acest proces va dura mult mai mult pe plan internațional. O coaliție de organizații internaționale – GAVI, Centrul pentru Intervenție în caz de Epidemie și OMS – își propun să achiziționeze și să livreze 2 miliarde de vaccinuri către cei mai vulnerabili din lume în 2021. Dar Oxfam a avertizat recent că 61% din populația globală nu va avea vaccin până cel puțin în 2022. Țările bogate nu facilitează accesul echitabil: potrivit Oxfam, țările bogate care reprezintă 13% din populația lumii au rezervat deja peste jumătate din oferta candidaților de top pentru producerea de vaccinuri.

Emanuel anticipează că țările se vor redeschide pentru călătoriile internaționale pe măsură ce primesc și administraeză vaccinuri, dar că „va dura doi sau trei ani pentru a se ajunge cu adevărat la … o revenire completă la normalitatea pre-Covid” în privința călătoriilor internaționale.

Lumea va trăi probabil cu Covid-19 pentru totdeauna, chiar și după vaccinare. „Cred că mulți oameni par să creadă că vaccinurile conduc la eradicarea automată a virusurilor”, spune Rasmussen. „Nu este adevărat.” Până în prezent, doar doi viruși au fost eradicați oficial.

Dar mulți experți cred că, dacă ratele de vaccinare sunt suficient de crescute, Covid-19 al viitorului va fi ușor de gestionat, de rutină, doar un alt virus față de care majoritatea americanilor au un anumit grad de imunitate. O parte din această protecție va proveni din infectarea naturală și expunerea la boală, iar o parte se va datora vaccinării.
„Este foarte probabil ca într-o populație vaccinată, [Covid-19] să producă foarte puține probleme”, spune Krammer.

Dacă se constată că protecția datorată vaccinurilor scade în aproximativ un an, așa cum se tem unii oameni, americanii ar putea ajunge să primească un rapel anual pentru Covid-19 odată cu vaccinul antigripal, după cum anticipează Landon. Sau, vaccinurile ar putea deveni mai durabile în timp. „Modul în care am observat funcționarea altor vaccinuri de-a lungul timpului a fost că se obține dovada cu privire la concept … că funcționează și apoi se îmbunătățește treptat”, spune Kinch, care crede că vom vedea vaccinuri mediocre în viitorul apropiat și unul mult mai bun peste trei până la cinci ani.

Există, de asemenea, o mulțime de îngrijorări cu privire la durata imunității; unele victime ale Covid-19 s-au reinfectat deja cu virusul, cu simptome severe în cel puțin unul dintre cazuri. În timp ce mass-media va profita întotdeauna de cele mai neobișnuite, cele mai senzaționale cazuri medicale, mulți specialiști în boli infecțioase cred că, chiar dacă imunitatea unei persoane scade după infecție – așa cum se întâmplă și pentru alte coronavirusuri – în medie, viitoarele infecții vor fi mai slabe decât prima.

De fapt, expunerea la Covid-19 va fi o parte crucială a dezvoltării protecției. „În cele din urmă, veți avea destui oameni care au … acumulat un pic de imunitate, fie prin vaccin, fie poate au fost infectați o dată. Și, data viitoare când te expui, servește de fapt ca un eveniment natural de stimulare. Îți mărește imunitatea în loc să-ți facă rău”, spune Mina.

„Să presupunem că o persoană va împlini 60 de ani peste cinci ani”, spune el. „Acum are 55 de ani. Primește vaccinul anul viitor și poate este expusă la boală. Până la împlinirea vârstei de 60 de ani, este posibil să fi avut două sau trei expuneri. Și astfel nu va mai fi la fel de expusă riscului atunci când va avea 60 de ani, deoarece acum a câștigat suficientă memorie imună.

Krammer prevede că, pe termen lung, oamenii vor fi vaccinați sau infectați în copilărie, acumulând mai multă imunitate prin vaccinare și expunere repetată. „Și când vor ajunge într-adevăr în grupul cu risc ridicat, care începe de la 50 de ani, … probabil că nu vor mai face o formă severă a bolii, dar s-ar putea să aibă simptome ca de guturai”, spune el.

În același timp, experții speră că tratamentele și terapiile se vor îmbunătăți, astfel încât să fie mult mai probabil ca puținele persoane care ajung să aibă simptome severe să supraviețuiască. Un medicament antiviral – care slăbește un virus dacă îl luați suficient de devreme – ar schimba jocul, spune Landon, „dar mai durează câțiva ani până să apară”. Și va fi important ca oamenii de știință să continue să furnizeze noi medicamente și tratamente. „Poate că remdesivir plus plasmă convalescentă plus două medicamente noi în viitor și-ar putea face treaba până când … virusul dezvoltă în mod natural rezistență la unul dintre acestea și trebuie să înlocuiți cu un medicament nou”, spune Kinch.

Unii cred că vor continua totuși să existe decese, așa cum se întâmplă în fiecare an cu gripa. Dar numărul deceselor ar putea depinde pur și simplu de ceea ce societatea este dispusă să accepte pasiv. Anul trecut, în Statele Unite, 740.000 de oameni au ajuns la spital din cauza gripei, iar 62.000 au murit. „Nu ne deranjează; lăsăm asta să se întâmple”, spune Offit. „Mergem la evenimente sportive, unde este foarte posibil să luăm gripa.” Pe de altă parte, mulți oameni din Japonia poartă măști în timpul sezonului gripal.

Cazurile de Covid-19 se vor reduce încet, dar sigur, spune el. „Și atunci se pune problema ce nivel de boală și deces putem accepta”.

Poate că, în fața acestui calcul, mari segmente ale societății americane vor decide să nu urmeze calea inexorabilă înapoi spre „normalitate”. Poate că măștile vor deveni norma în timpul iernii, când coronavirusurile se răspândesc mai ușor și se va renunța la strângerile de mână.

„Cred că va exista o teamă fundamentală”, spune Kinch. „Bunicii mei au trăit Marea Criză Economică. Și pentru tot restul vieții, chiar și atunci când aveau bani și un anumit grad de securitate financiară, ei s-au comportat într-o anumită măsură ca și cum ar fi trăit Marea Criză.”

„Și asta nu trebuie să sune sumbru”, adaugă el. „Noul normal va fi în regulă și vom trece cu bine peste asta. Dar nu cred că ne vom mai întoarce la ce a fost pe timpul vieții mele.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri