Caută
Close this search box.

Ce s-ar întâmpla dacă Donald Trump ar muri din cauza infectării cu Sars Cov 2

Când premierul britanic Boris Johnson a fost infectat cu SARS-CoV-2, a trebuit să predea temporar puterea ministrului său de Externe. Care va fi scenariul american în cazul liderului de la Casa Albă, confirmat pozitiv pentru Covid-19?

Deci, în cazul în care America se confruntă cu o criză cu care s-a confruntat Marea Britanie, procedura pentru completarea vidului de putere nu este aceeași.

Preia Mike Pence
Partea relevantă a procedurii este stipulată de cel de-al 25-lea amendament al Constituției americane.

„În cazul înlăturării președintelui din funcție sau al decesului său, demisiei sau incapacității de a exercita puterile și atribuțiile funcției menționate, acestea vor fi asigurate de vicepreședinte”, se precizează în respectivul amendament.

În cazul în care Donald Trump va deveni incapabil să-și exercite funcțiile, vicepreședintele Mike Pence va prelua.

Maniera cea mai probabilă în care acest lucru ar avea loc este ca însuși Trump să se declare „incapabil de a îndeplini puterile și îndatoririle” funcției sale, într-o scrisoare adresată atât președintelui interimar al Senatului Statelor Unite, cât și președintelui Camerei Reprezentanților.

Pence va deveni președinte în exercițiu, iar Trump va fi capabil să preia puterea în orice moment, scriind tot scrisori acelorași doi oficiali publici, declarându-se apt să-și reia atribuțiile.

Trei situații precedente
Acest scenariu s-a desfășurat de trei ori în istoria SUA.

În 1985, Ronald Reagan a fost operat pentru a i se îndepărta o mică excrescență la colon. Vicepreședintele său, George HW Bush, a preluat funcția pentru scurt timp.

În 2002, George W. Bush avea nevoie de o colonoscopie și i-a predate puterea, scurtă vreme, vicepreședintelui Dick Cheney, în timp ce era sub anestezie. Nu a durat mai mult de două ore.

În 2007, Bush a avut o altă colonoscopie. Din nou, Cheney a acționat ca președinte pentru câteva ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri