Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis să recomande plenului ridicarea imunității deputatului Nicolae Bănicioiu, fost ministru în Guvernul Ponta, acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și luare de mită.

S-au înregistrat 19 voturi pentru ridicarea imunității și 2 voturi împotrivă. Votul a fost secret, cu buletine, dar toți deputații PNL și cei ai USR au votat la vedere, pentru ridicarea imunității.

Raportul Comisiei Juridice va fi transmis plenului Camerei, iar votul final pentru ridicarea imunității lui Bănicioiu a fost programat pentru marți, la ora 11:00.

„Solicitarea a venit împreună cu dosarul pe care Parchetul General, prin DNA, l-a instrumentat până în acest moment ca şi infracţiuni in rem, urmând ca după raportul şi mai ales după votul din plenul Camerei Deputaţilor, acesta să revină înapoi la DNA.

Până la urmă, interesul public este acela ca, astăzi, Comisia juridică, şi am convingerea că şi plenul Camerei Deputaţilor, nu va împiedica absolut cu nimic aflarea adevărului şi, acolo unde există vinovaţi, aceştia să plătească pe măsura şi gradul vinovăţiei de care se fac responsabili.

E o procedură, până la urmă, normală, s-a întâmplat de multe ori în Parlamentul României. E adevărat că s-a mai întâmplat să nu fie chiar aşa, dar astăzi demonstrăm şi noi, mai ales PSD, că nu mai punem absolut nicio piedică nimănui, aşa cum de multe ori, mai ales pe nedrept, s-a spus lucrul acesta”, a afirmat președintele Comisiei juridice, deputatul PSD Nicușor Halici la finalul şedinţei, informează G4Media.

Potrivit deputatului, „Nicolae Bănicioiu a susţinut că nu are nimic de ascuns în faţa instanţei şi Parchetului şi nu se consideră vinovat de ceea ce a fost identificat în dosarul deschis in rem”.

„Nefiind publice discuţiile, nu pot să fac foarte multe precizări. Nu vrem să împiedicăm sau să generăm în vreun fel negativ desfăşurarea anchetei”, a adăugat Halici.

El a susţinut că în solicitarea DNA „sunt specificate elemente care duc în zona de infracţiune”.

„Nu am analizat să vedem dacă îndeplinesc sau nu sau există acel cumul constitutiv al infracţiunii intrinseci, dar din solicitarea şi referatul PICCJ asumat de un procuror şef sub semnătură, clar că nu putem să punem la îndoială dacă ceea ce a spus este veridic sau nu”, a mai declarat deputatul PSD.

Zilele trecute, Nicolae Bănicioiu a solicitat să aibă acces la dosarul penal, care, potrivit mai multor surse parlamentare, are 180 de volume.

DNA a anunțat marți că a cerut ridicarea imunității pentru un deputat acuzat de trafic de influență și luare de mită în perioada în care era ministru. E vorba despre o mită totală în valoare de 3,9 milioane de lei. Fostul ministru vizat de investigația DNA este Nicolae Bănicioiu, la acel moment ministru al Tineretului în guvernul Ponta.

Procurorii îl acuză pe Bănicioiu că, în perioada 2012-2014, când era ministru al Tineretului, ar fi cerut și primit 1,29 milioane de lei de doi oameni de afaceri pentru că l-ar fi influențat pe ministrul Sănătății de atunci, Eugen Nicolăescu (PNL), să numească pe post de manageri de spitale anumite persoane agreate de respectivii afaceriști.

Mai mult, procurorii susțin că Bănicioiu ar fi primit și o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015.

Miza numirilor de manageri era alocarea de sume de bani către respectivele spitale cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Tineretului în Guvernul Ponta în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, iar în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015 a fost ministru al Sănătății. El este acum deputat și membru în conducerea Pro România.

Ulterior comunicatului DNA, Bănicioiu a scris pe facebook că acuzațiile care i se aduc sunt false precizând că el este pentru ridicarea imunității, deoarece clarificarea cât mai rapidă a situației va fi în interesul tuturor. Bănicioiu a anunțat că nu va candida pentru un nou mandat de parlamentar.

209 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 1 =