Caută
Close this search box.

Cum este resimțită pandemia de bolnavii cronici? Observatorul Român de Sănătate arată dezastrul

Observatorul Român de Sănătate a publicat un studiu care arată dezastrul pentru bolnavii cronici, care nu avut acces la serviciile medicale în timpul pandemiei https://health-observatory.ro/…/pandemie-bolnavi-cronici/ ]

Numărul internărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic începând cu aprilie 2020, când s-au înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior. Scăderea s-a mai redus în perioada iunie – august 2020, dar rămâne înjumătățită față de anul precedent.

Numărul intervențiilor chirurgicale pentru pacienții cu cancer la Institutul Fundeni s-a redus în medie cu o treime în această perioadă.

Spitalul Colentina din București este unul dintre cele mai importante din țară pentru bolnavii cronici. Acest spital a devenit spital COVID-19 și a trebuit să externeze majoritatea pacienților cronici. Efectul se vede în grafic: scăderi uriașe ale numărului de spitalizări în aprilie – august 2020.

Sursa: Observatorul Român de Sănătate

De astăzi, Colentina este din nou transformat în spital exclusiv COVID. Din nou nu este clar unde și cum sunt redirecționați miile de pacienți care au nevoie de serviciile medicale ale acestui spital în fiecare lună.

Institutul Matei Balș (spital COVID fază I) și Spitalul Colentina (spital suport COVID), ambele din București, se numără printre cele mai afectate spitale publice, cu reduceri considerabile (- 90%) a numărului de internări în perioada martie – august 2020, față de perioada similară a anului anterior.

Spitalele non-COVID înregistrează și ele reduceri majore ale activității: scăderi între -35% și -79% pentru Institutul Clinic Fundeni, care înregistrează reduceri semnificative inclusiv în numărul intervențiilor chirurgicale pentru pacienții oncologici, între -21% și -68% pentru Spitalul Județean de Urgență Cluj și între -56% și -79% pentru Spitalul Județean de Urgență Iași.

Reducerea spitalizărilor în spitalele publice non-COVID este mai severă decât în spitalele private, sunt datele publicate de Observatorul Român de Sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri