Caută
Close this search box.

Cum poţi să-ţi pierzi banii dacă ai card şi cont bancar

card

Frauda nu este o problemă care poate fi ușor ignorată, iar pandemia pare să nu facă decât să o înrăutățească.

Unele dintre cele mai grave cazuri au condus la pierderi de sute de mii de euro printr-o singură înșelătorie. Infractorii au putut exploata totul, de la postări pe rețelele sociale, până la achiziții imobiliare, pentru a-și păcăli victimele.

Problema serioasă este că nu trebuie să fii neatent sau naiv ca să riști să cazi în capcana acestor escroci profesioniști. Chiar și cei mai precauți oameni pot fi vizați. Iată șase dintre cele mai periculoase acțiuni pe care escrocii le folosesc:

Denumirea poate că este confuză, dar termenul provine din mediul în care funcționa în mod tradițional frauda, explică PlayTech. Înghesuiți într-o cameră mică, cu o mulțime de telefoane și computere, escrocii sună victimele și le presează pentru a investi în scheme de investiții sau sisteme bancare inexistente.

Acești escroci pot fi extrem de agresivi, deoarece cresc presiunea, pentru a te determina să investești. În cazuri și mai grave, se prefac că sunt avocați care pretind recuperarea unor bani pierduți pentru o taxă.

Prin această metodă, escrocii te sună și se prefac că sunt reprezentanți ai băncii la care ai cont – sau imită o persoană cu autoritate, precum un polițist.

Ți se va spune că ai contul compromis și trebuie să-ți transferi banii într-un cont nou, care este de fapt al escrocilor. Ți se va spune să apelezi numărul de pe cardul tău bancar, dar să rămâi pe linie.

Peste 207,8 milioane de lire sterline s-au pierdut prin această metodă de fraudă, în prima jumătate a anului 2020, conform UK Finance.

O altă metodă de fraudă este smishing-ul. Această metodă de fraudă vizează activitățile bancare online. Escrocii folosesc o tehnologie ieftină, prin care pot identifica datele tale bancare. Îți cer parolele sau codurile bancare online și te păcălesc să le oferi ceea ce au nevoie, pentru a-ți accesa contul.

Apoi, te determină să transferi bani sau îi colectează singuri.

Frauda prin curier funcționează la fel ca înșelătoriile cu plată push. Numai că de date aceasta fraudatorul îți spune că va trimite un curier, pentru a-ți colecta cardul bancar, după ce va primi datele.

În cele mai grave exemple, oamenilor li se spune că personalul băncii locale este suspect și determină victimele să-și transfere banii în alte conturi, chiar dacă personalul băncii le transmite avertismente.

Înșelătoria care ţinteşte sume imense vizează solicitanții care gestionează tranzacții mari, plățile ipotecare sau companiile. Funcționează la fel ca celelalte, dar sumele sunt uriașe, chiar și de până la 350.000 de lire sterline dintr-o singură escrocherie.

Frauda clasică prin site-uri și mailuri false. este în general lesne de detectat.
Este destul de ușor să-ți dai seama când un mail este fals. Cu toate acestea, în ultima vreme, astfel de emailuri au devenit din ce în ce mai convingătoare.

Emailuri trimise de guvern, bănci, Ombudsman sau alte entități, toate destul de convingătoare, ajung să fie declarate false și modalități de fraudă. De asemenea, mai sunt și site-urile false care te pot scăpa de sume considerabile, dacă nu ești atent.

Ca modalitate de precauție, poți verifica sfârșitul adresei http. Accesează întotdeauna site-ul oficial, evitând să dai click pe link-ul atașat în email. Ca regulă importantă, este bine să reții că nici o bancă nu-ți va cere să transmiți parolele sau detaliile personale și nici să transferi bani.

Așa că e mai bine să fii sceptic atunci când te întâlnești cu astfel de oferte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri