Caută
Close this search box.

De aceea nu dă randament DNA. Trebuie să claseze dosarele de abuz în serviciu, din cauza CCR

dna

Șeful DNA, Crin Bologa, a anunțat că procurorii DNA sunt nevoiți să dispună clasarea dosarelor de abuz în serviciu în proporție de 80% – 90%, din cauza deciziilor CCR.

„Între 80-90% din dosarele cu abuz în serviciu suntem obligați să dispunem clasarea din cauza deciziilor CCR”, a spus Bologa, în cadrul unui interviu pentru Europa FM.

În luna iunie, Bologa a mai anunțat că, tot din cauza deciziilor CCR, au fost clasate peset 800 de dosare în care prejudiciile ajungeau până la patru miliarde de euro.

“Dezincriminarea totală a tentativei de abuz în serviciu, împreună cu toate celelalte date, au făcut că DNA să dea soluții de clasare în aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro. Dosare care, dacă CCR nu intervenea, ajungeau în judecată“, a declarat Bologa, într-un interviu pentru PressHub.

Ulterior, DNA a revenit cu precizări.

„O dovadă clară a respectării și aplicării deciziilor Curții Constituționale a României de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție sunt și cele 801 soluții de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro și 10.340.800 de dolari”, se anunță într-un comunicat al DNA.

Foarte indignat, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a afirmat apoi că Direcția Națională Anticorupție trebuie să aplice legea și deciziile Curții Constituționale, întrebându-se, totodată, dacă „misiunea” șefului DNA, Crin Bologa, este de a-și mobiliza procurorii sau de a comenta deciziile CCR.

„Deși apreciez calitățile profesionale, greutatea funcției, care cad pe umerii dumnealui, nu am înțeles care este misiunea dansului. Misiunea dansului este să-și mobilizeze procurorii că să-și exercite în bune condițiuni de performanță (…) activitatea, cum își propune fiecare, sau altă misiune? Are o misiune de a califică activitatea Curții Constituționale? De a pune în discuție deciziile Curții Constituționale? De a le comenta și chiar de a contesta dispoziții legale?

Eu știu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar și pentru dumnealui. Eu știu, de asemenea, că această instituție trebuie să aplice legea și trebuie să aplice și deciziile Curții Constituționale, după cum trebuie să aplice și deciziile Înaltei Curți de Casație, nu să le comenteze. Cu privire la prejudiciu, (…) eu l-aș întreba: cum o să clasifice acele pagube care vizau infracțiuni pentru care Înalta Curte a pronunțat achitarea? Unde o să treacă acele mari prejudicii, că e vorba de infracțiuni foarte grave, la ce categorie?”, a declarat Dorneanu.

El a adăugat că sunt autorități care „au un obicei” de a redirecționa critici, opinii negative despre activitatea unei instituții către Curtea Constituțională, „care e mai lipsită de putere și de influență”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri