Caută
Close this search box.

Dosarele a mii de pacienţi, aflați la psihoterapie, au fost piratate pentru şantaj

Guvernul finlandez a anunţat duminică seara că va avea o reuniune de criză săptămâna aceasta după ce dosarele personale a mii de pacienţi aflaţi în psihoterapie au fost sustrase şi unele dintre ele publicate de piraţi informatici, pentru şantaj, informează luni AFP.

Potrivit poliţiei, mii de pacienţi au depus deja plângere.

Mulţi au declarat că au primit e-mailuri în care piraţi informatici le cereau câte 200 de euro în bitcoin pentru a împiedica difuzarea discuţiilor pe care le-au avut cu terapeuţii.

Asociaţii de sănătate mintală şi de ajutorare a victimelor au declarat luni să sunt copleşite de apeluri din partea unor persoane care şi-au exprimat temerea că discuţiile cu terapeutul lor ar putea fi făcute publice, potrivit Agerpres.

Aceste date au fost sustrase de la societatea privată Vastaamo, care gestionează 25 de centre de psihoterapie din această ţară scandinavă cu 5,5 milioane de locuitori. Numărul de pacienţi vizaţi ar putea fi de câteva zeci de mii, potrivit lui Robin Lardot, un responsabil al poliţiei judiciare.

La rândul său, societatea Vastaamo s-a declarat dezolată în faţa situaţiei, în timp ce experţi în domeniul securităţii au declarat pentru publicaţia Helsingin Sanomat că un fişier de 10 GB conţinând discuţii private între terapeuţi şi pacienţii lor a apărut pe darknet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri