Caută
Close this search box.

EXCLUSIV Adrian Streinu-Cercel, despre explozia bolilor infecțioase: ”Depinde, în general, de comportamentul nostru”

În ultima vreme, se constată o creștere a numărului bolilor infecțioase. Într-un interviu acordat MagnaNews.ro, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, dezvăluie modul prin care tulburarea echilibrului natural al microorganismelor conduce la situații, uneori, devastatoare pentru ființa umană.

  • Asistăm la o creștere a numărului de boli infecțioase? Care ar fi cauza?
  • Problematica bolilor infecțioase este una de zi cu zi și ține, în general, de comportamentul nostru față de „Mama Natură”.
    Din construcție, orice om are o componentă microbiană ce depășește cu mult numărul celulelor eukariote din care este alcătuit.
    Aceste microorganisme au un rol protector și/sau de suport prin producerea unor compuși pe care, altfel, organismul nu are de unde să-i ia.
    Utilizarea inadecvată a chimioterapicelor (ex. antibiotice) a condus și conduce la tulburarea echilibrului natural al acestor microorganisme cu consecințe , uneori, devastatoare pentru ființa umană. Altfel spus, cauza suntem NOI.

”Avem probleme majore de sănătate publică” – Adrian Streinu-Cercel

  • Care sunt cele mai răspândite boli de natură infecțioasă?
  • Cele mai răspândite boli infecțioase sunt cele din categoria bolilor digestive (boala diareică, toxiinfecțiile alimentare, etc) urmate de cele respiratorii care însă au un caracter sezonier.
    În același timp avem probleme majore de sănătate publică, la nivel mondial, cum ar fi infecțiile cu HIV (virusul imunodeficienței umane), HBV (virusul hepatitic B) și HCV (virusul hepatitis C).
    Față de acestea din urmă există modalități consacrate de limitare a circulației lor, dar punerea lor în practică ține tot de NOI.
  • Se observă o schimbare a modului de transmitere ? Daca da care sunt cauzele?
    Într-adevăr există o schimbare în proporția modurile de trasmitere cum ar fi: apariția transmiterii prin utilizarea de droguri de administrare intra venoasă, sau piercing, sau tatuare, sau sex neprotejat – practic prin proceduri care lezează în mod direct barierele naturale de apărare ale organismului.
  • Ce metode de protecție ar trebui?
  • Metodele de protecție sunt cele clasice care țin de igiena personală dar și de programele naționale de prevenție, cum ar fi programul national de imunizare (vaccinare).
Prof.Dr. Adrian Streinu-Cercel, despre paleta de boli infecțioase
  • Cât de importantă este acum vaccinarea?
  • Vaccinarea este deosebit de importantă și conduce la prevenirea îmbolnăvirilor produse de germeni care dezvoltă infecții cu potențial letal – vezi gripa, poliomielita, tusea convulsivă, rujeola, rubeola, etc.
  • Unele studii vorbesc de o dominare a acestor boli in contextul altor afecțiuni. Ce a provocat această schimbare?
  • Dacă ne referim la actualul context epidemiologic constatăm, într-adevăr, că o serie de infecții, până de mult foarte frecvente, parcă ar fi dispărut. În realitatea sunt doar ascunse, sau limitate din punct de vedere clinic, dominanta fiind dată de noul microorganism intrat pe piață, respectiv SARS-CoV-2, agentul etiologic al bolii COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri