Caută
Close this search box.

Florin Cîţu o acuză pe Gabriela Firea că a deturnat destinația subvenției pentru apă caldă, căldură și transport

cîţu

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă că banii destinați subvenției energiei termice și transportului au ajuns în alte destinații. Este vorba despre fapte considerate infracțiuni, potrivit legii penale. Florin Cîţu a adăugat că va continua controlul la Primăria Municipiului București.

Cîţu a prezentat ce a descoperit, în urma controlului început în luna februarie, la Primăria Capitalei.

„Au fost constatate fapte care ar putea constitui elemente infracționale, potrivit legii penale. Să le luăm pe rând. Angajare de cheltuieli din serviciul local cu serviciul public de alimentare a energiei termice, peste limita cheltuielilor aprobate, fapt care, potrivit legii, constituie infracțiune.

Plata fără baza legală din fonduri publice, în exercițiile financiare 2018 și 2019, în ceea ce privește serviciul de furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat, a cheltuielilor induse, în valoare de peste 80 de milioane de lei, în condițiile neîndeplinirii de către Municipiul București a obligațiilor de a implementa programe de organizare.

Plata fără baza legală din fonduri publice a sumei de 1.418.500 de lei, fără TVA, reprezentând contravalorea unor așa-zise servicii prestate, fiind vorba de un festival.

Neasigurarea bunei administrări a fondurilor publice, ceea ce a dus la prejudicii aduse bugetului local în valoare de 50.970.082 de lei, reprezentând pierderi înregistrate, în exercițiul financiar 2017 și 2018, de către 18 operatori economici.

Plata din fonduri publice, fără baza legală, a sumei de 6.014.993 de lei, în perioada 2012 – 2017, către Regia de Transport București. Ca să fie mai simplu, de la Primăria Municipiului București au fost plătite aceste sume, de 6 milioane de lei, către Regia Autonomă de Transport București, și nu aveau legătură cu subvențiile.

Singurii bani care trebuiau să meargă de la PMB la RATB erau banii legați de subvenție. Aici nu există baza legală”, a explicat ministrul Finanțelor, conform Ziare.com.

„Opinia mea personală este că banii Primăriei Municipiului București destinați subvenției pentru energia termică și transport au existat, au fost în buget, veniturile au venit, am suplimentat venituri și, totuși, au ajuns în altă parte.

Au ajuns, în baza unor contracte, în alte destinații. Trebuie să aflăm unde au ajuns acești bani. Bineînțeles că toți cei responsabili vor răspunde pentru acest lucru. Vom vedea ce vor spune procurorii și instanțele”, a declarat Ministrul Finanțelor.

Prejudiciu de 40 de milioane de euro

Florin Cîțu a spus că la Primăria Capitalei ar fi vorba despre un prejudiciu de aproximativ 200 de milioane de lei, echivalentul a 40 de milioane de euro.

”Să fie clar pentru toată lumea.
Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, ca fiind prejudiciu, este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane euro)”, a scris Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, conform Digi24.

Administrare proastă a banului public

Veniturile totale ale Primăriei Municipiului Bucureşti în acest an au fost de 3,4-3,5 miliarde lei, iar în septembrie încasările au fost de 99%, a declarat luni ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, în urma controlului desfăşurat, care a precizat că banii au existat, dar nu au ajuns acolo unde trebuie.

El a mai afirmat că şi la datorii ”situaţia arată rău, arată clar o administrare proastă a banului public”. În acest moment, Primăria Municipiului Bucureşti are datorii către Elcen şi RADET de 837 milioane lei, a adăugat Cîţu.

Despre plata subvenţiei la energie, Cîţu a afirmat că banii nu au ajuns acolo unde trebuie, informează News.ro.

”Încă de la primul moment la Ministerul de Finanţe, am cerut o situaţie a controalelor activităţii financiare sau a modului în care a fost cheltuiţi banii publici în instituţiile statului.

Am cerut această situaţie pentru toate instituţiile statului. Bineînţeles, situaţia pe care am primit-o a fost departe de a fi îmbucurătoare, am găsit companii care nu au avut o analiză a situaţiei economico-financiare făcută în ultimii 10-15 ani.

Inspecţiile de la Ministerul Finanţelor Publie au ocolit foarte multe dintre aceste companii ani la rând. Printre acestea, era şi Primăria Municipiului Bucureşti”, a spus ministrul.

Aceste controale nu s-au făcut doar la Primăria Capitalei, ele se fac şi la ministere şi la alte primării din ţară, de exemplu, şi se vor face anual în toate instituţiile publice, a afirmat oficialul, care a spus că e foarte interesat de modul în care sunt cheltuiţi banii publici.

”Aş vrea să vă prezint – pentru că e o schimbare de mandat la Primăria Municipiului Bucureşti – aş vrea să ştiţi şi situaţia reală a finanţelor de la primărie, pentru că toţi trăim în acest oraş şi este bine să ştim cum au fost cheltuiţi banii în acest an.

Veniturile Primăriei Municipiului Bucureşti în 2020 sunt în jur de 3,5 miliarde lei, acesta este bugetul. Încasările în septembrie sunt la aproape 99%. Deci au fost venituri la Primăria Municipiului Bucureşti”, a spus Cîţu.

Acesta a vorbit despre două elemente importante în această situaţie: subvenţia la energia termică şi subvenţia la transportul în comun.

”M-am uitat la buget şi bugetul a avut aceste sume prinse în buget, ele au fost prinse pe trimestre, doar că dacă ne uităm la execuţie – şi aici mi-a atras atenţia: la energia termică a fost plătită doar 338 milioane lei până în septembrie, din 935 milioane lei, cât este pentru tot anul, deci o treime, iar la transportul în comun 624 milioane de lei, din 1,4-1,5 miliarde lei”, a mai spus ministrul de Finanţe.

El a subliniat că bani au fost trimişi la primărie, iar suma a fost mai mare decât în 2019.

”Pornind de aici, am mers mai departe şi m-am uitat la datorii. Şi aici situaţia arată rău, arată clar o administrare proastă a banului public. Repet, încasările în septembrie erau la 99%, bugetul a fost construit pe aceste încasări. Banii erau distribuiţi pentru plata subvenţiilor, pentru că această plată nu s-a făcut. Şi aici vine rolul acestei inspecţii”, a precizat oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri