Florin Cîţu a anunţat, vineri seară, că agenţia de rating Fitch a menţinut ratingul de ţară al României.

”În plus, agenţia de rating spune foarte clar că PNL nu creşte taxe în 2021”, anunţă ministrul de Finanţe.

”Victorie! Fitch a menţinut rating-ul de ţară al României”, a scris, vineri seară, pe contul său de Facebook, Florin Cîţu.

”În plus, agenţia de rating spune foarte clar că PNL nu creşte taxe în 2021 :«The ruling centre-right PNL administration has pledged to focus on efficiency and targeted measures rather than tax increases to reduce the deficit (Guvernul PNL s-a angajat să se concentreze mai degrabă pe eficienţă şi pe măsuri specifice decât pe creşteri de impozite pentru a reduce deficitul – n.r)»”, a mai scris Cîţu, potrivit News.ro.

Acesta a anunţat că va oferi în curând mai multe detalii.
Fitch anunţă că a confirmat ratingul pe termen lung în valută străină al României la „BBB-” cu o perspectivă negativă.

„Perspectivele negative ale României reflectă slăbirea finanţelor publice din cauza politicilor prociclice din ultimii ani şi a impactului pandemiei coronavirusului asupra performanţei economice şi fiscale.

Deşi Fitch se aşteaptă ca economia să-şi revină din 2021, incertitudinea cu privire la evoluţiile politice, combinată cu reapariţia infecţiilor coronavirus interne şi globale, continuă să afecteze perspectivele economice şi fiscale”, arată agenţia.

Fitch prognozează că deficitul administraţiei publice va ajunge un maxim istoric de 9,5% din PIB până la sfârşitul anului (de la 6,4% estimat în septembrie şi comparativ cu proiecţia bugetară revizuită de 8,6%), deoarece cheltuielile cresc rapid pentru a ajuta la combaterea pandemiei coronavirusului.

De asemenea, reflectă impactul creşterii pensiei din septembrie, care a fost oricum redusă de la 40% până la 14%, şi accelerarea cheltuielilor de capital. Fitch îşi bazează calculul şi pe faptul că preşedintele Iohannis şi Guvernul vor reuşi să amâne majorarea procentului de creştere a pensiilor, la cifra de 40% dorită de opoziţie, până după alegerile parlamentare, din decembrie, potrivit Profit.ro.

287 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 9 =