Caută
Close this search box.

Google și Apple au bătut palma pentru a controla tot Internetul

Departamentul american de Justiție investighează, în virtutea legii anti-trust, un parteneriat secret între Apple și Google în valoare de miliarde de dolari.

Acordul dintre cei doi coloși de pe internet este descris de New York Times, care face dezvăluirea, drept „una dintre cele mai bănoase afaceri din istorie”.

Departamentul de Justiție a deschis recent o acțiune în justiție împotriva Google, în baza legii anti-trust. Unsprezece state americane s-au alăturat demersului Departamentului Justiției.

Plângerea depusă în justiție afirmă că Google s-a dedat la practici neconcurențiale pentru a-și conserva monopolurile în domeniul căutării și al publicității, care reprezintă una dintre cele mai importante părți ale afacerii gigantului internet.

Acum, New York Times dezvăluie existența unui acord între Apple și Google, prin care Google este consfințit ca principal motor de căutare pe dispozitivele Apple, canalizând cantități enorme de trafic către acesta.

New York Times scrie:

„Când Tim Cook și Sundar Pichai, directorii generali ai Apple și Google, au fost fotografiați în timpul unei cine, împreună, în 2017, într-un restaurant vietnamez de lux, numit Tamarine, imaginea a declanșat o frenezie demnă de un tabloid privind relația dintre cele mai importante două companii din Silicon Valley.

„În timp ce cei doi sorbeau un vin roșu la o masă în interiorul restaurantului din Palo Alto, companiile lor se aflau în negocieri tensionate pentru a reînnoi una din tranzacțiile lor cele mai bănoase din istorie: un acord pentru a face motorul de căutare Google drept opțiune preselecționată pe iPhone și celelalte dispozitive Apple.

„Acordul reînnoit valorează miliarde de dolari pentru cele două companii și consolidează poziția lor de lideri ai industriei tehnologice.

„Acum, parteneriatul este în pericol. Marțea trecută, Departamentul de Justiție a depus o plângere istorică împotriva Google – cel mai mare dosar anti-trust din ultimii douăzeci de ani – considerând alianța un exemplu tipic pentru ceea ce procurorii consideră tactici ilegale ale companiei pentru a-și proteja monopolul și a sufoca concurența în domeniul căutării pe internet.”

Google a făcut de mai bine de un an obiectul unei anchete a Departamentului de Justiție desfășurată de zeci de avocați împărțiți pe două grupe, urmând două teme de investigație. Acestea au fost dominația Google în căutare și controlul său asupra publicității online.

În prezent, Google deține controlul asupra a aproximativ 90% din căutările pe internet din toată lumea, mulți concurenți plângându-se că Google își extinde dominația prin impunerea uneltelor sale de căutare și navigare ca opțiuni preselecționate pe telefoanele care folosesc sistemul său, Android.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri