Caută
Close this search box.

Grupul QAnon ar putea intra în Camera Reprezentanţilor din SUA

qanon

Mai mulți susținători ai teoriei conspirației, promovaţi de grupul QAnon, ar putea câștiga un loc în Camera Reprezentanților, la alegerile pentru Congres de săptămâna viitoare. Ei cred sincer că Donald Trump luptă împotriva unei cabale pedofile a democraților.

În timp ce presa americană, psihologi și experți în dezinformare au identificat în teoriile QAnon un discurs antisemit, care își trage rădăcinile din prejudecățile medievale și chiar au luat în calcul transformarea în armă psihologică a acestor teorii, câteva zeci dintre candidații republicani pentru Congres, la alegerile din 3 noiembrie, au aprobat sau au promovat conținutul QAnon online, potrivit unei cercetări făcute de grupul de supraveghere Media Matters, citat de Reuters.

Marjorie Taylor Greene este, conform Biziday, una dintre candidatele republicane cu șanse reale să prindă un loc în Camera Reprezentanților, după ce adversarul său s-a retras. Ea a declarat în 2017 că „Q este un patriot”.

În videoclipul din 2017 despre QAnon, dezvăluit anul acesta de Politico, Greene, în vârstă de 46 de ani, spunea: „E o ocazie unică de a scoate la lumină această cabală globală de pedofili care se închină lui Satana”.

O altă candidată republicană cu șanse reale de a prinde un loc în Camera Reprezentanților este activista pentru dreptul liber de a purta armă Lauren Boebert, care a declarat primăvara trecută că speră că Q este real.

Boebert, în vârstă de 33 de ani, din Colorado, care în fotografiile de campanie poartă un pistol la șold, a învins în alegerile primare un congresman republican veteran, după ce a sfidat carantina și a deschis restaurantul pe care îl deține.

Boebert a spus despre teoria potrivit căreia Q este un apropiat al lui Donald Trump că „dacă acest lucru este real, atunci ar putea fi cu adevărat grozav pentru țara noastră”.

După ce au câștigat alegerile primare republicane în vară, ambele candidate au încercat să se distanțeze de declarațiile anterioare despre QAnon. În august, Greene a spus că nu o „reprezintă” și „nu face parte din campania mea”. Însă acest lucru nu a împiedicat-o să atace recent rezoluția adoptată de Cameră care condamnă QAnon. Într-un mesaj pe Twitter, Greene a catalogat rezoluția „inutilă” și a întrebat de ce parlamentarii nu au adoptat o rezoluție similară care să condamne mișcarea Antifa. Și Boebert și-a retras declarația spunând că „nu sunt un adept” al QAnon.

Președintele Trump le-a invitat pe amândouă să ia parte la discursul său de la Convenția Națională Republicană la Casa Albă în luna august.

Apărută în 2017 pe rețelele de socializare Mișcarea QAnon promovează o teorie conform căreia Donald Trump duce o luptă cu o conspirație secretă globală de pedofili, care include democrați de vază, elite de la Hollywood și aliați ai „statului paralel”. Teoria grupului spune că “Q” este o persoană apropiată de Donald Trump care postează mesaje codate pentru a-i informa pe susținătorii săi despre “războiul secret” și despre cum „trădători” complotează împotriva președintelui.

Platformele de socializare au încercat în ultima perioadă să combată extinderea QAnon, iar FBI a numit QAnon o posibilă amenințare teroristă. Cu toate acestea, 38% dintre republicani cred că cel puțin o parte dintre teoriile promovate de QAnon sunt adevărate, potrivit unui sondaj realizat recent de Morning Consult.

Deși Trump și-a declarat simpatia față de QAnon și chiar a lăudat mișcarea ca fiind una de patrioți, unii republicani au denunțat public gruparea: „Pur și simplu nu putem continua să fim un partid care acceptă teoriile conspirației”, a spus Brendan Buck, consilier în Camera Reprezentanților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri