Caută
Close this search box.

John Bolton: „Dacă Trump mai rămîne patru ani la Casa Albă haosul provocat de el va fi ireversibil”

donald trump

În Franţa a ieşit în librării cartea lui John Bolton despre Donald Trump, „The room where it happened” (La pièce où ça s’est passé). Cu această ocazie fostul consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Trump acordă un interviu cotidianului Le Parisien. Ceea ce spune John Bolton despre liderul de la Casa Albă este încă un semnal de alarmă legat de modul în care Donald Trump îşi asumă funcţia de preşedinte.

Nimeni nu se aşteaptă ca John Bolton, pe care Donald Trump l-a concediat doar după 17 luni de prezenţă la Casa Albă, să fie tandru cu preşedintele american. Şi nici John Bolton nu este un exemplu de înţelepciune politică şi de echilibru diplomatic, el a fost, printre altele, unul dintre principalii instigatori ai războiului din Irak în umbra preşedintelui George Walker Bush.

În Statele Unite cartea lui John Bolton, plină de detalii (unele dintre ele picante) despre cum funcţionează Casa Albă şi administraţia americană sub bagheta lui Trump, s-a vîndut în peste un milioan de exemplare. Probabil că şi în Franţa această carte impunătoare prin numărul de pagini, aproape 600, îşi va găsi publicul. Iar dacă Donald Trump va fi reales la Casa Albă mai mult ca sigur că această carte va avea o viaţă editorială lungă. Pentru moment merită să reţinem cîteva dintre opiniile lui John Bolton. El spune, de exemplu, că haosul provocat de Donald Trump în ultimii ani nu este încă ireversibil. „Daunele”, pe plan intern şi internaţional, ar putea fi deci „reparate”. Dar dacă Donald Trump se instalează pe încă patru ani în funcţia de preşedinte, atunci dezastrul va fi cu adevărat ireversibil.

Iată o altă afirmaţie a lui John Bolton care ar trebui să-i alarmeze pe europeni: „Ameninţarea cea mai serioasă planează asupra Alianţei Atlantice. În iunie 2018 Donald Trump a fost cît pe ce să retragă America din această alianţă. Nu sunt sigur că de o parte şi de alta a Atlanticului oamenii şi-au dat seama de acest lucru”.

Tot ce spune John Bolton despre Donald Trump trebuie preluat cu prudenţă, dar nici nu trebuie ignorat. Fostul consilier prezidenţial se răfuieşte, în mod evident, cu fostul său şef şi patron. Dar şi fără privirea critică a lui John Bolton lumea şi-a dat seama că Donald Trump este imprevizibil, impulsiv şi chiar inapt să aprofundeze anumite dosare, în special de politică internaţională.

În privinţa şanselor lui Donald Trump de a rămîne la Casa Albă după prezidenţialele de pe 3 noiembrie, John Bolton spune următoarele: „Sigur că Trump poate încă să cîştige. O lună înseamnă o eternitate în viaţa politică a Americii de astăzi. Nimeni nu a uitat traumatismul din 2016 cînd toate sondajele o dădeau cîştigătoare pe Hillary Clinton.”

Cotidianul Le Monde pare să-i dea dreptate lui John Bolton şi analizează modul în care Donald Trump şi-a regizat ieşirea din spital şi revenirea la Casa Albă. Un sepctacol în spiritul super-eroilor atît de îndrăgiţi de industria de divertisment a Hollwood-ului. Ca un veritabil superman sau precum Capitan America, Donald Trump a „învins” virusului în trei zile şi s-a întors pe cîmpul de luptă al campaniei electorale, dispus să-l înfrunte din nou pe contra-candidatul său, Joe Biden.

Potrivit cotidianului Le Monde, primele sondaje realizate în Statele Unite după spitalizarea lui Donald Trump pun îl lumină faptul că el a cîştigat cîteva puncte. Deşi balanţa rămîne favorabilă candidatului democrat: 57 la sută din intenţiile de vot pentru Biden, 41 la sută pentru Trump.

Totuşi, 63 la sută din persoanele intervievate de CNN consideră că Donald Trump s-a purtat în mod iresponsabil cu colaboratorii şi cu persoanele din anturajul său imediat. Le Monde citează canalul de televiziune ABC potrivit căruia cel puţin 23 de persoane din jurul executivului ar fi contaminate.

Teatrul, în sensul prost al cuvîntului, a fost întotdeauna un aliat al politicii. Vom vedea dacă publicul american va fi dispus să se lase convins de partitura repetitivă şi stupefiantă prin gustul pentru efecte speciale pe care o joacă Donald Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri