Preşedintele Klaus Iohannis, prezent joi şi vineri la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, a reafirmat solidaritatea cu Grecia şi Cipru şi a salutat anunţul privind începerea discuţiilor exploratorii dintre Grecia şi Turcia, pledând pentru găsirea de soluţii prin dialog.

„Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat intensele eforturi diplomatice întreprinse de preşedintele Consiliului European şi de Preşedinţia germană a Consiliului UE în vederea detensionării situaţiei din Mediterana de Est, eforturi soldate cu rezultate preliminare promiţătoare în ceea ce priveşte dialogul dintre părţi.

Preşedintele României a reafirmat solidaritatea cu Grecia şi Cipru şi a salutat anunţul privind începerea discuţiilor exploratorii dintre Grecia şi Turcia, pledând pentru găsirea de soluţii, prin dialog, la situaţia actuală.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat necesitatea unei abordări echilibrate şi constructive a relaţiilor UE-Turcia, precum şi oportunitatea unei cooperări extinse cu Ankara, dată fiind multitudinea temelor de interes reciproc”, se precizează în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială,

Referitor la Mediterana de Est, au fost adoptate concluzii prin care liderii „au reafirmat interesul strategic al Uniunii pentru un climat de securitate stabil şi dezvoltarea unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia”, concomitent cu reiterarea deplinei solidarităţi cu Grecia şi Cipru, ale căror drepturi suverane trebuie respectate.

„Şefii de stat şi de guvern au salutat recentele evoluţii menite să permită reluarea discuţiilor directe dintre Turcia şi Grecia, iar în ceea ce priveşte Cipru, au condamnat ferm violarea drepturilor sale suverane şi au solicitat Turciei să accepte invitaţia Ciprului de a se angaja în dialog cu scopul soluţionării tuturor disputelor maritime.

Consiliul European a susţinut reluarea negocierilor şi a reiterat angajamentul pentru o soluţionare cuprinzătoare a problemei cipriote în cadrul ONU şi în conformitate cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU”.

S-au discutat probleme privind relaţiile cu China, Belarus, tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi şi evoluţiile din Nagorno-Karabah.

Liderii Uniunii Europene s-au reunit la Bruxelles pentru a analiza în special modalităţile de detensionare a crizei dintre Grecia şi Cipru, pe de o parte, şi Turcia, pe de altă parte, în legătură cu activităţile de foraj din Mediterana Orientală.

136 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 6 =