Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis: Nu intenționez să reintroduc starea de urgență

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu intenționează să reintroducă starea de urgență, dar este de părere că evenimentele la care se adună multă lume (precum nunțile şi botezurile) trebuie restricționate.

”Unde incidența e mai mare, trebuie restricții specifice. Despre restricții am vorbit destul de mult și am observat că descentralizarea deciziei a fost un lucru bun, dar e nevoie de mai multă clarificare. Recomand să purtați masca tot timpul când ieșiți din casă!”, a declarat șeful statului, după o vizită la sediul Institutului Național de Sănătate Publică, informează Biziday.

Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:

A fost o vizită la INSP, despre care se vorbește foarte mult în ultima vreme și am vrut să am o discuție directă cu experții care se ocupă de acest domeniu, aici la institut.

Am găsit o instituție cu oameni dedicați, competenți, care să străduiesc să facă față unei situații complicate de pandemie. Mi-au prezentat institutul, domeniile de care se ocupă, evident și despre mersul pandemiei.

Am apreciat și munca pe care o fac, și proiectele în curs, faptul că se preocupă foarte mult de resursa umană, de dotare cu aparatură, de extindere și de faptul că aceste rezultate au un impact in politica statului în zona sănătății publice.

Despre pandemie am discutat destul de mult, mi-au prezentat viziunea formată aici și m-am bucurat să constat că abordarea noastră e cam la fel. Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să fim conștienți că ne aflăm într-o situație deosebit de gravă, iar dacă vrem o viață apropiată de normalitate e absolut obligatoriu să respectăm câteva norme și măsuri.

Unde incidența e mai mare, trebuie restricții specifice. Despre restricții am vorbit destul de mult și am observat că descentralizarea deciziei a fost un lucru bun, dar e nevoie de mai multă clarificare.

Am convenit cu reprezentanții INSP, cu domnul Tătaru și echipa mea să se lucreze la o metodologie care permite luarea unor decizii mai rapide, eficiente și mai corelate cu situația din fiecare localitate și județ.

În acest fel vom putea să fim mai eficienți, vom putea lua mai repede măsurile care se impun, vom putea să evităm ca să zic restricții prea dure.

Repet, măsurile de bază rămân cele discutate, masca, distanța, igienă.

Am purtat o discuție mai lungă despre masca. Cam toți specialiștii sunt de părere că este extrem de utilă ca să nu mai avem o răspândire masivă a virusului. Voi duce discuția mai departe și vom avea mai multe discuții despre unde și când să purtăm masca.

Eu recomand să o purtați tot timpul când ieșiți din casă! Indiferent că e interior sau exterior, e bine pentru noi să o purtăm.

Sperietoarea cu starea de urgență e vehiculată de multă lume. NU INTENȚIONEZ SĂ REVENIM LA STAREA DE URGENȚĂ! Cea mai bună prevenție sunt masca, distanța, igiena. Nu avem nevoie să închidem toată țara pentru a avea un efect de îngrădire. În această etapă nu intenționez să o reintroduc. Sunt adeptul măsurilor preventive și da, trebuie să recunosc, sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume, vor trebui restricționate. Am văzut prea multe întruniri cu un substrat pozitiv, ca nunți, botezuri, serbări, unde nu s-au respectat restricțiile. E posibil ca acestea să fie restricționate!

Noi am discutat de multe ori, și cu premierul, despre aceste chestiuni. Guvernul ia toate măsurile pentru a nu ajunge în situații critice. Noi tot timpul vehiculăm și datele despre sistem. În situația de acum avem peste o mie de locuri pentru pacienții covid și 600 în ATI. Nu suntem deloc la limită. Dar am cerut soluții pentru mai multe locuri.

Noi am discutat de multe ori, și cu premierul, despre aceste chestiuni. Guvernul ia toate măsurile pentru a nu ajunge în situații critice. Noi tot timpul vehiculăm și datele despre sistem. În situația de acum avem peste o mie de locuri pentru pacienții covid și 600 în ATI. Nu suntem deloc la limită. Dar am cerut soluții pentru mai multe locuri.

Vom face tot ce trebuie făcut. Este nevoie de soluții concrete, inovative. Unde secția de ATI se poate extinde, se va putea mări numărul de paturi. Dacă anumite spitale vor fi transformate sau nu e o decizie pe care o va lua ministerul. Nu sunt adeptul măsurilor heirupiste. Trebuie studiat foarte bine.

Nu vreau să ajungem la situații că s-au instalat paturi dar nu a existat personal specializat, iar tot efortul a fost în van. Măsurile trebuie luate cu cap.

Nu trebuie să exagerăm cu măsurile restrictive pentru că ajungem în situații greu de gestionat. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe, părinții trebuie să-i trimită acolo. Să nu existe exagerări, se va lucra la o metodologie pentru a veni în sprijinul decidenților locali.

Nu se poate vorbi despre un anumit nr de cazuri, dacă INSP spune că nu se mai poate, dar din discuția de azi nu a rezultat nevoia de amânare a alegerilor.

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Sănătății Nelu Tătaru au mers în vizită la Institutul Național de Sănătate Publică, după ce două zile consecutiv România a înregistrat peste trei mii de cazuri de coronavirus. Astăzi au fost raportate 3.186 de noi infectări, iar ieri 3.130.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri