Premierul francez Jean Castex a salutat luni solidaritatea şi sprijinul României, exprimate de prim-ministrul Ludovic Orban în cadrul unei întrevederi la Paris, după „atacurile defăimătoare” ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan împotriva preşedintelui francez Emmanuel Macron, în urma afirmaţiilor liderului de la Elysee despre caricaturile cu profetul Mahomed.

„Sunt extrem de onorat şi bucuros să îl primesc astăzi pe premierul unei mari ţări prietene a Franţei.

Domnul prim-ministru Ludovic Orban a exprimat întreaga solidaritate şi întregul sprijin din partea României după atacurile defăimătoare ale preşedintelui Erdogan împotriva preşedintelui Republicii Franceze”, a afirmat Castex, citat de Agerpres, într-o declaraţie comună cu Orban la Paris, evocând recentul atentat islamist în care un profesor a fost decapitat pentru că a arătat caricaturi cu profetul Mahomed la clasă.

Într-un discurs în cadrul unei ceremonii de omagiere a profesorului ucis, Macron a vorbit despre „separatismul islamist” şi a apărat libertatea de exprimare ce permite prezentarea caricaturală a profetului Mahomed. Declaraţiile sale au stârnit furie în lumea musulmană.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la boicotarea produselor franceze, după ce a pus sub semnul întrebării „sănătatea mintală” a omologului său francez.

„Este extrem de important ca partenerii noştri europeni să fie alături de noi pentru a ne apăra valorile comune, cum sunt libertatea de exprimare şi de conştiinţă şi lupta împotriva apelurilor la ură şi împotriva terorismului. Această crimă odioasă a fost comisă exact împotriva acestor valori fundamentale”, a mai spus Castex.

FOTO: Guvernul României

Premierul francez a precizat de asemenea că el şi omologul său român au salutat împlinirea a 140 de ani de relaţie Franţa-România şi au decis să întărească această relaţie, „în special în domenii precum energia nucleară, apărarea, telecomunicaţiile, agricultura, sănătatea sau cultura”.

„Este obiectul foii de parcurs pe care am semnat-o împreună cu prim-ministrul, precum şi al declaraţiei de intenţie în domeniul nuclear civil”, a mai declarat şeful guvernului francez, adăugând în încheiere că la întrevedere au fost evocate totodată numeroase subiecte europene asupra cărora Franţa şi România au poziţii convergente.

141 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =