Caută
Close this search box.

Macron, Putin, Trump: Încetaţi imediată ostilităţile în Nagorno Karabah

macron

Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Donald Trump au publicat un text comun, în care îndeamnă Armenia şi Azerbaidjanul să pună capăt conflictului armat, în enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, în care armata azeră se află în prezent într-o ofensivă, împotriva acestei mici republici nerecunoscute de către comunitatea internaţională şi susţinută de Erevan.

Preşedinţii rus, francez şi american îndeamnă în acest comunicat comun „la încetarea imediată a ostilităţilor” în Nagorno Karabah, a anunţat Palatul Elysée, conform News.ro.

Pe scurt, puterea din enclava separatistă este susţinută de Armenia şi Rusia, în timp ce etnicii azeri sunt susţinuţi de Turcia, dinspre Azerbaijan, care duce ofensiva.

”Noi, preşedintele Federaţiei ruse, preşedintele Statelor Unite ale Americii şi preşedintele Republicii franceze, reprezentând ţările copreşedinte ale Grupului de la Minsk din cadrul OSCE, condamnăm în termenii cei mai puternici escaladarea violentă recentă, pe linia de contact, în zona de conflict din Nagorno Karabah”, se arată în comunicatul comun.

În calitate de lideri ai celor trei state membre ”Grupului de la Minsk” în acest dosar, cei trei preşedinţi îi îndeamnă pe ”liderii Armeniei şi Azerbaidjanului să se angajeze de îndată la o reluare a negocierilor de fond” sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Euroea (OSCE).

”Îndemnăm de asemenea liderii Armeniei şi Azerbaidjanului să se angajeze de îndată la reluarea negocierilor de fond, cu bună-credinţă şi fără condiţii prealabile, sub egida copreşedinţilor Grupului de la Minsk din cadrul OSCE”, se arată în document.

Nagorno Karabah, un mic teritoriu cu aprocimativ 150.000 de locuitori, face de cinci zile obiectul unei ofensive a forţelor azere.

Această enclavă separatistă se află pe teritoriul Azerbaidjanului, însă şi-a proclamat independenţa în 1991, pe care comunitatea internaţională nu o recunoaşte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri