Caută
Close this search box.

Papa îi îndeamnă pe politicieni la un ”tip mai bun de politică”

Papa Francisc

Papa Francisc a lansat duminică un apel la o schimbare globală de atitudine, denunţând ‘naţionalismul miop, extremist, resentimentar şi agresiv’ care câştigă teren în politica actuală, relatează DPA.

Mesajul său, parte dintr-o nouă enciclică intitulată ‘Fratelli Tutti’, se axează pe justiţia socială.

Evocând un ‘anumit regres’ în chestiunile globale, Francisc consemnează:’ Conflicte vechi, despre care se credea că sunt demult uitate, erup din nou, iar cazurile de naţionalism miop, extremist, resentimentar şi agresiv sunt în creştere’.

‘O comunitate globală a fraternităţii bazată pe practica prieteniei sociale din partea popoarelor şi naţiunilor reclamă un tip mai bun de politică, care să fie într-adevăr în slujba binelui comun’, a subliniat Suveranul Pontif (83 de ani).

Pandemia globală de coronavirus ar trebui să inspire o regândire a priorităţilor globale, a sugerat papa, pastorul a circa 1,3 miliarde de catolici din lume.

‘Odată ce această criză sanitară va trece, cel mai nefericit răspuns al nostru ar fi să ne afundăm şi mai adânc în consumismul febril şi în noile forme de autoconservare egoistă’, a spus el.

‘Astăzi, în multe ţări, hiperbola, extremismul şi polarizarea au devenit instrumente politice’, a denunţat Papa Francisc, criticând reţelele de socializare pentru că au favorizat scăderea standardelor dezbaterii publice.

Suveranul Pontif, care s-a autodeclarat ignorant în ale calculatorului, a deplâns modul în care ‘agresivitatea socială a găsit un spaţiu de neegalat pentru a se extinde prin calculatoare şi dispozitive mobile’.

‘Lucruri care până acum câţiva ani nu ar fi putut spuse de nimeni fără pierderea respectului tuturor pot fi spuse acum cu impunitate şi în termenii cei mai cruzi chiar şi de către unele figuri politice’, a remarcat el.

Francisc i-a invitat pe politicieni să-şi bată mai puţin capul cu sondajele de opinie şi ‘abilele tehnici de marketing care vizează în primul rând discreditarea celorlalţi’ şi să se preocupe mai mult de nedreptăţile globale.

Papa a propus, de exemplu, redirecţionarea cheltuielilor militare spre un ‘fond global care poate pune capăt într-un final foametei şi să favorizeze dezvoltarea în ţările cele mai sărace’.

În enciclica sa, Suveranul Pontif şi-a reiterat criticile faţă de ‘cultura bazată pe consumerismul’ de astăzi, despre care consideră că-i marginalizează pe cei mai slabi şi este concentrată excesiv asupra consumului, căutării profitului şi egoismului.

Papa Francisc, fiul unor imigranţi italieni în Argentina, cunoscut ca apărător al drepturilor migranţilor şi refugiaţilor, a condamnat ferm politica frontierelor închise, potrivit Agerpres.

În acest sens, el a spus că ‘fiecare ţară aparţine de asemenea străinului, întrucât bunurile unui teritoriu nu trebuie refuzate unei persoane nevoiaşe care provine din altă parte’.

Suveranul Pontif i-a îndemnat pe oameni să-şi învingă frica faţă de migranţi pentru ca nu cumva aceasta să ‘condiţioneze modul nostru de a gândi şi de a acţiona până la punctul de a ne face intoleranţi, închişi şi poate chiar – fără să ne dăm seama – rasişti’.

El i-a atenţionat pe creştini că ar trebui să-şi onoreze credinţa prin fapte pentru că ‘credinţa în Dumnezeu şi închinarea la Dumnezeu nu sunt suficiente pentru a ne asigura că trăim într-un mod plăcut lui Dumnezeu’, conform DPA.

Această enciclică a fost dată publicităţii în ziua sărbătoririi Sf.Francisc, călugăr medieval cunoscut pentru legământul său de sărăcie, dragoste faţă de natură şi pentru respingerea violenţei.

Francisc este primul papă care a luat numele acestui sfânt şi s-a deplasat sâmbătă la locul de naştere al celui căruia i-a preluat numele, la Assisi (Perugia) pentru a semna oficial documentul înainte de publicarea acestuia.

Papa a spus că lucrarea sa a fost inspirată de Marele imam al moscheii Al-Azhar din Cairo, Ahmed al-Tayyeb, un eminent cleric musulman cu care a cosemnat un ‘Document de Fraternitate Umană’ anul trecut.

Suveranul i-a citat de asemenea ca surse de inspiraţie pe Martin Luther King, Desmond Tutu, Mahatma Gandhi şi pe călugărul francez din deşertul Sahara, Charles de Foucauld, un pionier al dialogului interreligios.

‘Fratelli Tutti’ este a treia enciclică a papei Francisc, după ‘Lumen fidei’ în 2013 – o meditaţie asupra credinţei – şi ‘Laudato si’ în 2015 privind schimbările climatice.

Înaintea publicării acesteia, unele mişcări catolice progresiste, între care grupul ‘We Are Church’, au criticat denumirea enciclicii ‘Fratelli Tutti’ – de altfel, o sintagmă a Sf. Francisc – ca fiind ‘sexistă’, conform DPA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri