Caută
Close this search box.

Președintele Klaus Iohannis, la UNATC „I. L. Caragiale”: Acest an universitar, cel mai dificil din 1989 încoace

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a ales un dublu eveniment: participă la deschiderea cursurilor la Universitatea de artă teatrală și cinematografică „I. L. Caragiale” București care începe de asemenea şi cel de-al 70-lea an de activitate.

Ceremoniile au loc la Ateneul Român.

Anul universitar început joi este cel mai dificil din 1989 încoace, a spus președintele Klaus Iohannis, prezent la deschidere, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, căreia i-a acordat Ordinului „Meritul pentru Învățământ”, în grad de Comndor.

„Astăzi marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind, fără îndoială, cel mai dificil an universitar din 1989 încoace. Regulile de distanțare socială necesare în contextul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19 îngreunează un proces educațional în care mentoratul are un rol central”, a spus Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar la UNATC.

Acesta a spus că este convins că vor fi găsite modalitățile prin care să se asigure atât calitatea actului educațional, cât și protejarea comunității academice de riscul contaminării cu noul coronavirus.

La deschiderea noului an universitar, Iohannis a ținut să aducă în discuție subiectul libertății academice și al dreptului la cunoaștere fără niciun fel de îngrădiri ideologizante.

„Democrația și pluralismul se bazează tocmai pe aceste principii și pe autonomia universitară, ca valori pe care, de altfel, s-a construit întreaga Europă modernă căreia îi aparținem. Libertatea de conștiință, libertatea de mișcare și de asociere, libertatea de exprimare, dreptul la învățătură, toate aceste fundamente constituționale ale democrației sunt exemplificate, exersate și dezvoltate în mediul universitar, ceea ce contribuie semnificativ la asumarea lor în rândul întregii societăți. De aceea, afectarea acestor libertăți, oricând, oriunde și prin orice mijloace, de către entități retrograde, este de neconceput și de netolerat”, a mai spus Iohannis.

În semn de apreciere a activității UNATC, din ultimii 70 de ani, Klaus Iohnnis a decis să îi acorde Ordinul „Meritul pentru Învățământ”, în grad de Comandor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri