Caută
Close this search box.

Scenarii tot mai pesimiste pentru al doilea val al epidemiei în Polonia

coronavirus

Al doilea val al epidemiei de Covid-19 în Polonia este în plină răspândire. Polonia a intrat în regim de cod galben și se pregătește cel mai probabil pentru codul roșu pentru întreaga țară. De asemenea, nici spectrul carantinei totale nu mai pare o perspectivă îndepărtată sau de neînchipuit.

Guvernul polonez a introdus codul galben de pandemie începând cu sâmbătă 10 octombrie pe teritoriul întregii Polonii. În același timp aproximativ 10% din poviate sau prefecturi, unități administrative la al doilea nivel, cad sub incidența codului roșu de pandemie pentru cel puțin 14 zile, în timp ce încă 30% s-ar califica ușor pentru codul roșu. Dacă guvernul ar fi aplicat aceleași rigori ca în primăvară, atunci în toată Polonia ar fi fost instituit c  odul roșu de pandemie.

Evoluția pandemiei în ultimele zile indică, așadar, spre cele mai pesimiste scenarii, chiar mai pesimiste decât preziceau unii epidemiologi. Din 5 scenarii ce stau pe masa guvernului Morawiecki, scenarii proiectate de centre epidemiologice diferite, niciunul nu a proiectat o creștere atât de mare în timp atât de scurt. În doar 5 zile, Polonia a urcat de la 1500 de cazuri zilnic la 5300, cifră înregistrată sâmbăta trecută. Acestea sunt doar cifre oficiale ce rezultă în bună parte din numărul de teste efectuare zilnic, iar Polonia rămâne la coada clasamentului în UE în privința numărului de teste. Din cele 30.400 de teste efectuate vinerea trecută, 16% au fost pozitive. Numărul presupus de cazuri reale ce rezultă din modele matematice, recunoscute inclusiv de oficiul Sanepidului, proiectează un număr foarte posibil de 20.000 de cazuri zilnic sau poate chiar mai mult. Marele noroc constă în faptul că majoritatea acestor cazuri sunt asimptomatice.

Ce este și mai grav, doar în aproximativ 40% din cazuri pot fi identificate sursele infectării. Așadar, focarele de infectare sunt foarte mici, iar răspândirea virusului este generalizată. În același timp, sistemul sanitar polonez este pus la mare încercare. Numărul total de locuri prevăzute pentru cazuri grave de Covid-19 în spitale poate rezista la un aflux maxim de 2000 de cazuri zilnic, din care, se știe că doar un procent mic revine cazurilor grave. Ei bine, vedem în prezent că numărul aproape că s-a triplat brusc, fiind la peste 5000, iar unele spitale regionale și-au epuizat numărul limită de paturi sau au rămas fără personal din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19. La fel, sistemul sanitar este în criză de medici specializați cum ar fi anesteziologi, pneumologi și medici infecționiști. Chiar și pentru medici de familie, la început de sezon gripal se formează cozi interminabile pentru simple consultații telefonice.

Ce stă în spatele acestei creșteri negativ spectaculoase de cazuri în Polonia? Ei bine, școlile și începutul anului școlar, sunt, așa cum o confirmă și alte țări, principalul vehicul de răspândire pentru acest al doilea val al pandemiei. Însă un rol important în răspândirea virusului în Polonia l-a avut până în prezent și transportul de pasageri pe căi ferate la nivel național. Sistemul feroviar de pasageri nu a reușit să rezolve problema supraaglomerării în vagoane nici până în prezent.

În zonele sub cod galben școlile încă nu au trecut complet în regim de instruire de la distanța sau online, însă decizia asupra acestui aspect la nivel de guvern este o chestiune de maximum câteva zile. Între timp, a fost introdusă obligativitatea purtării măștilor indiferent dacă este vorba de spațiu închis sau deschis. Au fost introduse ore speciale exclusive în supermarketuri pentru persoane în etate, adică de la 60 de ani în sus, și au fost stabilite plafonări pentru orele de închidere a restaurantelor și barurilor.

Sâmbătă, adică în prima zi de cod galben la nivel național, în multe orașe mari au avut loc demonstrații împotriva purtării măștilor. Conform sondajelor fiecare al cincilea polonez neagă existența sau gravitatea epidemiei. În timp ce majoritatea politicienilor afirmă că un al doilea lockdown este exclus, există tot mai multe scurgeri de informații dinspre executiv că pe masa premierului Morawiecki ar fi ajuns deja un plan preliminar pentru o potențială reintroducere a carantinei totale de două săptămâni până la sfârșitul acestei luni, așa cum a procedat Israelul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri