Caută
Close this search box.

Sesizare penală în cazul poliţistului ce le-a dus la moaşte pe Lovin şi Cerva

lovin

Asociația Platforma Reset a informat, pe pagina de Facebook, că a depus două denunțuri, cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu, cu ocazia pelerinajului care a avut loc pe 14 octombrie, zi în care se prăznuieşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Prima sesizare vizează încălcarea de către autorități și organizatori ai Pelerinajului la Sfânta Parascheva a dispozițiilor Hotărârii 35/06.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, printre care se dispune în sarcina Arhiepiscopiei Iașilor să stabilească un perimetru delimitat, (…), perimetru în care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași. Intrarea persoanelor în zona va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate.

În perimetrul respectiv, organizatorii, cu sprijinul organelor de ordine, vor lua măsuri pentru păstrarea unei distantari fizice de minim 1,5 metri între persoane.

Este instituită obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele prezente în spațiile publice închise și deschise de pe întreg teritoriul județului Iași. Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu această”, se menționează în postarea de pe pagina de Facebook a Reset.

Potrivit sursei citate, cea de-a doua sesizare a fost făcută forțelor de ordine care nu au respectat decizia CNSU.

„A doua sesizare îl vizează pe agentul care nu procedează la legitimarea a două persoane, pe care le escortează apoi către raclă, cu încălcarea măsurii privind interzicerea accesului la raclă a persoanelor din afara Iașului.

În dialogul dintre polițist și una dintre cele două persoane, este menționat un anume (…), care ar fi intermediat toată acțiunea. Înainte de toate, autoritățile trebuie să ofere lămuriri cu privire la identitatea polițistului și calitatea/funcția respectivului”, se menționează în postarea Reset.

Este vorba despre activistele PSD Oana Lovin și Codruța Cerva, care nu au reședința în Iași.

Sesizările au fost făcute la o zi de când creștinii ortodocși au sărbătorit hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. După slujba liturgică, pelerini veniți din alte orașe sau zone ale țării au forțat porțile de acces în curtea mitropolitană și cordonul de jandarmi, pentru a se închină la raclă Sfintei Cuvioase Parascheva.

Forțele de intervenție s-au retras, la raclă ajungând pentru câteva ore și persoanele venite din afară Iașiului. Astfel au fost ignorate măsurile Consiliului Național pentru Situații de Urgență prin care se stipulează că participarea credincioșilor la sărbătorile religioase să fie permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Racla a fost scoasă din catedrala mitropolitană în cursul dimineții de miercuri, la ora 6,30, și așezată într-un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei. În acest baldachin, credincioșii au putut să între, să se roage, să se închine și să sărute moaștele Sfintei Cuvioase. Raclă a fost reintrodusă în catedrala mitropolitană în cursul serii de miercuri, în jurul orei 22,00.

Conform estimărilor jandarmilor, în cursul zilei de miercuri prin față raclei au trecut peste 9.500 de credincioși.

Numită în popor și Sfânta Vineri, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei și a celor săraci. Ea a fost canonizată în ședința din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Atunci s-a stabilit și ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri