Caută
Close this search box.

Stare de urgenţă până pe 9 mai 2021, aprobată de Parlamentul spaniol

pedro sanchez

Deputaţii spanioli au aprobat joi, prin vot, solicitarea premierului Pedro Sanchez privind instituirea stării de urgenţă sanitară timp de şase luni pe întreg teritoriul Spaniei pentru a frâna transmiterea galopantă a noului coronavirus, relatează AFP.

Decretată duminică pentru o perioadă provizorie de 15 zile, starea de urgenţă sanitară va fi în vigoare până pe 9 mai. Măsura a permis instituirea interdicţiei de circulaţie aproape în întreaga ţară şi a unor interdicţii de intrare şi ieşire din regiunile spaniole.

În virtutea autonomiei lor administrative, regiunile spaniole sunt competente în privinţa măsurilor sanitare şi ar fi putut lua aceste decizii fără un decret al guvernului central, dar acesta din urmă a considerat necesar să adopte noul cadru juridic pentru a împiedica anularea restricţiilor de către justiţie, cum s-a întâmplat mai ales în Ţara Bascilor.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este valabilă în principiu între orele 23.00 şi 06.00, dar regiunile pot să o avanseze ori să o devanseze cu o oră şi nu se aplică în Insulele Canare, zonă mai puţin afectată de epidemie, potrivit Agerpres.

În pofida criticilor exprimate de mai multe partide asupra duratei stării de urgenţă, guvernul socialist condus de Pedro Sanchez a obţinut în legislativ o majoritate de 194 din 350 de voturi.

Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Popular (PP), s-a abţinut. Premierul Sanchez a asigurat că încearcă să evite un lockdown generalizat, cum a fost în primăvară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri