Caută
Close this search box.

Tratamentul pentru Covid-19: Dexametazona a detronat medicamentele scumpe

sars cov-2

După ce au fost studiate o gamă largă de medicamente pentru tratamentul Covid-19 (Remdesivir, Favipiravir, Interferon, Ivermectină, Tocilizumab, Hidroxixlorochina si altele), singura care și-a demonstrat eficiența până în acest moment este dexametazona.

Medicul Alexandru Cupaciu, anestezist la Spitalul Saint-Luis spune că ”singura moleculă care reduce mortalitatea pacienților sub oxygen sau ventilație mecanică este dexametazona, medicament ieftin și care se găsește peste tot”. Medicul citează două studii care îi întăresc afirmația.

Nature: In a large trial, a cheap and widely available steroid cut deaths by one-third among patients critically ill with COVID-19.
https://www.nature.com/articles/d41586-020-01824-5…

New England Journal of Medecine: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2021436…

După publicarea , în octombrie, în JAMA Network a unei analize a șapte studii, care au implicat 1.700 de pacienți, concluzia specialiștilor este că, în cazurile grave și critice de COVID-19, prima linie de tratament ar trebui să o reprezinte corticosteroizii, și anume dexametazona, hidrocortizonul și metilprednisolonul.

În România, cel mai recent protocol de tratament, propus de Ministerul Sănătății în august, prevede utilizarea dexametazonei (sau, alternativ, a corticoidului metilprednisolon) în cazurile severe, dar îl oferă ca alternativă și pentru cazurile medii, cu pneumonie, dar care n-au nevoie de oxigen suplimentar.

Citește și: Studiu OMS: Remdesivirul „are efect foarte mic sau inexistent” pentru pacienții cu Covid-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri