Caută
Close this search box.

UE va sancționa șase persoane pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

aleksei navalnîi

Uniunea Europeană a decis să sancționeze șase persoane din Rusia și o organizație, pentru otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Ambasadorii UE au anunțat că sancțiunile vor consta în înghețarea bunurilor și interdicții de călătorie, iar detaliile exacte vor fi stabilite în următoarele zile, conform unor surse citate de Deutsche Welle.

Sancțiunile ar putea fi implementate în câteva zile. Persoanele vizate de sancțiuni sunt oficiali din aparatul de securitate al Rusiei, iar organizația este Institutul de Cercetare al Chimiei Organice și Tehnologiei din Rusia.

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok. Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost spitalizat la Berlin după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion, în Siberia, în 20 august. El a fost externat în 23 septembrie şi intenţionează să se refacă în Germania.

Opozantul rus l-a acuzat direct pe președintele Vladimir Putin că s-ar afla în spatele otrăvirii, lucru negat cu vehemență de liderul rus.

Înaintea anunțului de miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că va suspenda relațiile diplomatice cu țările Vestice dacă vor impune sancțiuni.

„Cel mai probabil vom suspenda temporar discuțiile cu cei din Vest, care sunt responsabili de politici externe și nu înțeleg nevoia unui dialog reciproc respectuos”, a declarat Lavrov.

Rusia va răspunde cu sancțiuni similare

Rusia va răspunde cu aceeași monedă Uniunii Europene, în urma deciziei de a impune sancțiuni ca urmare a otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, a anunțat Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, conform Reuters.

UE a luat această decizie în semn de susținere față de planul pus la punct de Germania și Franța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri