Un număr de 6 români din 10 s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, dacă ar fi un vaccin disponibil, procentaj care plasează România printre ultimele ţări cuprinse într-un sondaj Ipsos realizat la nivel mondial, în rândul a 28 de state de pe toate continentele. Media globală de acceptare a vaccinului este de 74%. Românii se tem atât de posibila ineficienţă a vaccinului, cât şi de posibilele efecte adverse.

Chestionarul privind acceptarea vaccinului a fost aplicat unui număr de peste 20.000 de adulţi din 28 de ţări, potrivit unui comunicat Ipsos, prezentat de Digi24. Rezultatele arată că, la nivel global, 3 din 4 adulţi (74%) s-ar vaccina împotriva COVID, dacă vaccinul ar fi disponibil. Cel mai mare nivel de acceptare este în China, 97%.

După China, ţările care au înregistrat cea mai mare deschidere către vaccinare sunt cele cu o rată mare de infectare (peste 8.000 cazuri la 1 milion de locuitori) şi un ritm accelerat de creştere a cazurilor. Este vorba de Brazilia (88% favorabilitate pentru vaccin) şi India (87%). India ocupă locul 2 mondial, cu peste 7 milioane de persoane infectate, urmată de Brazilia – cu 5 milioane de cazuri.

În topul ţărilor cu un interes ridicat de vaccinare apare şi Australia (88% intenţionează să se vaccineze), ţară care nu se confruntă în prezent cu un nivel ridicat al cazurilor de coronavirus, însă este una dintre ţările pro-vaccinare în general.

România se află la polul opus, printre ţările cele mai sceptice cu privire la vaccinarea anti-COVID (57% ar vrea să se vaccineze). După ţara noastră mai urmează doar trei state, din aceeaşi parte a continentului: Ungaria, Polonia (56%, fiecare) şi Rusia (54%). Rusia, deşi este prima ţară care a aprobat un vaccin anti-COVID, se confruntă cu cea mai mare reticenţă faţă de vaccinare în rândul populaţiei.

Românii au păreri foarte polarizate în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID, existând atât un grup de persoane deschise către vaccinare (57%), precum şi un grup care se opune vaccinării (43%). Bărbaţii români sunt mai degrabă pro-vaccinare (68%), faţă de femei (49%).

Studiile pe care Ipsos le-a desfăşurat pe parcursul stării de urgenţă indicau faptul că femeile sunt mult mai alarmate şi preocupate în ceea ce priveşte riscul de infectare, în timp ce bărbaţii erau mai degrabă sceptici şi pragmatici.

127 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 7 =