Caută
Close this search box.

Valer Dorneanu: Orban a atacat statul de drept. Vom sesiza Curtea de la Veneţia şi Consiliul Europei

valer Dorneanu

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a anunțat că va sesiza mai multe organizații internaționale, față de atacurile suburbane ale premierului Ludovic Orban.

„O să discut cu colegii mei, acum lucrurile au luat o amploare care impune o asemenea intervenție la Comisia de la Veneția, la Consiliul Europei, la Asociația Internațională a Curților Constituționale.

Actorii politici să respecte instituțiilor fundamentale ale statului de drept”, a anunțat Dorneanu la Antena 3.

„Este o presiune evidență, cu salariile, împotriva noastră. În nici un stat din Europa nu există asemenea atacuri din partea primului-ministru”, s-a mai plâns Dorneanu.

Dorneanu a mai afirmat că Orban a atacat statul de drept când a criticat CCR.

„Este evident că este un atac împotriva statului de drept, CCR este un pilon al statului de drept”, a mai spus Dorneanu.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi seară, că „trebuie schimbată componentă CCR” că urmare a deciziei prin care CCR a decis că Parlamentul stabilește dată alegerilor parlamentare.

”Vreau să spun câteva cuvinte despre decizia CCR, care mi se pare abracadabrantă, care mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției.

Trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa cu asemenea… Trebuie schimbată componentă CCR, trebuie eliminați politrucii de acolo. Trebuie să între numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți să răspundă la comenzi politice.

(…) Multe dintre deciziile de acolo vin împotriva intereselor României.

(…) De ce, că da ordine Florin Iordache și cu alții către Dorneanu și cei care au fost numiți politic, care dau pe bandă rulantă decizii care nu au legătură cu Constituția? Majoritatea asta toxică distruge România, se comportă că un inamic intern”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

CCR a decis, pe 29 septembrie, să respingă sesizarea președintelui Iohannis legată de legea prin care Parlamentul stabilește dată alegerilor parlamentare din acest an.

Decizia a fost luată cu o majoritate de cinci voturi, acestea provenind de la judecătorii numiți de PSD sau apropiați PSD: Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Varga și Mona Pivniceru.

Împotriva respingerii sesizării lui Iohannis au votat judecătorii Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Marian Enache și Daniel Morar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri