Caută
Close this search box.

VIDEO Dr. Camelia Roiu despre Colectiv: Am ajuns așa prin complicitatea noastră, a tuturor!

camelia roiu

În vara anului 2015, mai erau câteva luni până la incendiul din Clubul Colectiv. Camelia Roiu era medic anestezist în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului de Arși din București.

În acea vară, Camelia Roiu l-a întrebat pe managerul de atunci al spitalului, Mihai Marinescu, dacă știe că în reanimare pacienții arși mor din cauza infecțiilor.

„Asta nu e treaba mea”, a venit sec răspunsul. În aceeași perioadă, la un raport de gardă, Camelia Roiu l-a întrebat pe Cristian Nițescu, directorul medical al spitalului, dacă știe care este mortalitatea în secția ATI.

Acesta a ridicat din umeri și a răspuns: „Cam 90%.” Camelia Roiu insistă: „Și pe tine nu te îngrijorează lucrul acesta?” Doctorul Nițescu nu a mai răspuns. „Ne-am ridicat toți și am plecat”, își amintește acum Camelia Roiu.

La scurt timp după incendiul din Clubul Colectiv, medicul Camelia Roiu a făcut publice documente despre infecțiile nosocomiale din spital. Era primul medic din România care făcea acest lucru.

Și a rămas, și până astăzi, singurul. În vara anului 2016, tot ea a făcut publică o filmare cu un pacient internat, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Arși, proaspăt renovată după Colectiv, care avea rănile pline de viermi. Pacientul a murit câteva zile mai târziu.

Camelia Roiu a decis să își ia inima în dinți și să spună public adevărul, din cauză că nu a mai suportat. Simțea că se sufocă:

„De una singură era foarte greu, doar că la un moment dat nu am mai suportat, era prea multă minciună, prea multă moarte în jurul meu, prea multă indolență și am hotărât să vorbesc, pentru că altfel mă sufocam. Probabil, înnebuneam eu. Și a fost ca o eliberare, deși am realizat cam ce mă așteaptă și care vor fi consecințele. Dar am făcut-o pentru că trebuie. Așa am simțit.”

Explicația ei pentru faptul că am ajuns aici: complicitatea noastră, a tuturor. „Trebuie să recunoaștem că am fost complici. Vrând-nevrând, așa au fost vremurile, așa a fost situația. Dar sistemul, din păcate, noi l-am creat. Oamenii, în general, creează sisteme.

Faptul că am tăcut, că nu am spus adevărul la timp, a dus la o degradare constantă. În situația aceasta, la momentul acesta, se pare că este foarte greu să mai recuperăm ceva”.

Care este situația pentru pacienți în acest moment, la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București, a întrebat HotNews. Microbii sunt aceiași, iar lucrurile nu s-au schimbat în profunzime, spune, cu sinceritatea care a făcut-o cunoscută, Camelia Roiu:

„Pentru pacienți, știți bine că a fost făcută o renovare căreia eu i-am spus, de fapt, o cosmetizare. Adică sunt acum saloane dedicate unui singur pacient, doar că a rămas aceeași cadă pentru toți, în care se face toaleta lor, zilnic.

Așa, la prima vedere, o să spuneți că este aparatură modernă, că arată totul foarte bine, ca în străinătate, la standarde europene, cum am mai auzit. Doar că microbii sunt aceiași. Lucrurile nu s-au schimbat în profunzime, de fapt”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri