Caută
Close this search box.

VIDEO Florin Cîțu anunţă o creştere economică de 4%, anul viitor

cîţu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că anul viitor România va avea o creștere economică de cel puțin 4%.

Ministrul Finanțelor a menționat că pierderea de anul acesta este de 4%, însă va fi anulată de o creștere prevăzută în 2021.

”Estimările mele (în ceea ce privește creșterea economică negativă, n.r.) sunt de 4%, poate plus, minus 0.2 în jurul lui 4. Acolo estimez finalul de an. Așteptăm trimestrul 3. Cred ca acolo o să vedem ceea ce am spus, revenirea în V.

Deci, trimestrul 3, avem o revenire. Bineînțeles că depinde acum, după această revenire, cât mergem mai departe, depinde foarte mult și cât investim, dar depinde și de ce se întâmplă în UE cu cererea de produse românești.

Iarăși, trebuie să suplinim ceea ce se întâmplă pe produse românești, dacă nu mai sunt cerute afară, trebuie să impulsionăm economia locală. Dar, revenirea este certă, nu mai este o problemă.

Acum contează pasul următor, cum ajungem la creștere. Toate estimările pe care le-am văzut eu, arată că economia în România, anul viitor, va avea o creștere de cel puțin 4%, deci va anula pierderea de anul acesta și se va vedea și o consolidare fiscală”, a afirmat oficialul.

Amintim că execuția bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 67,27 miliarde de lei (6,36% din PIB).

Creșterea deficitului a dus la creșterea împrumuturilor menite să finanțeze cheltuielile bugetare. Acest deficit are loc n contextul crizei cauzată de pandemia de coronavirus, prin urmare mai mult de jumătate din deficit este rezultat din măsurile economice, luate de guvern pentru a salva companiile și locurile de muncă, susține ministerul.

Astfel, sume în valoare de 37,12 mld lei (3,51% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri