VIDEO Interviul, de fapt tulburătorul monolog al savantului Denis Buican, unul dintre cei mai mari evoluționiști din lume

Jurnalistul Corneliu Vlad a realizat un interviu cu savantul Denis Buican, una dintre figurile de referință ale geneticii mondiale.

Știința este în afara politicii și moralei. Aplicarea științei însă poate să aducă lucruri importante și în politică, dar și în morală. De pildă, știința biologică și urmările sale, știința medicală, transformarea omului prin manipulație sau geniu genetic într-o specie superioară sau poate inferioară. Toate aceste lucruri țin de aplicarea tehnică a științei. Nu savantul ar putea fi răsăpunzător de aplicarea care s-ar putea face. De exemplu, personal, am adăugat evoluției selecția multipolară și, printre altele, selecția multipolară la nivel molecular”, mărturisește Denis Buican în interviu.

Denis Buican s-a născut la 21 decembrie 1934 în București, fiind fiul lui Dumitru Peligrad, boier și filantrop din Mărginimea Sibiului. Este pionier al radiogeneticii din România (primele sale studii referindu-se la influența electricității asupra plantelor), inginer agronom (1956), doctor în genetică (1961), apoi cercetător științific și cadru didactic universitar la București,

Din anul 1969, s-a stabililit la Paris.

În 1989, cartea sa, Revoluția evoluției obține un Mare Premiu al Academiei Franceze. În 1997, Buican prezidează secția Biologie și științe medicale a celui de-al XX-lea Congres international de Istorie a Științelor la Liège (Belgia).

Profesor de istorie a științelor la Universitatea Paris X-Nanterre timp de două decenii (1983-2003), Buican este autorul teoriei sinergice a evoluției, care completează și reactualizează teoria sintetică dezvoltată prin anii 1940.

Buican este și autorul unei noi teorii a cunoașterii: biognoseologia.

Denis Buican este o personalitate multiculturală: scriitor, biolog, filosof și istoric al științelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *