După o întrunire cu mai mulţi miniştri ai Cabinetului Orban, în frunte cu prim-ministrul Ludovic Orban, şeful statului, Klaus Iohannis, anunţă conferinţa sa de presă obişnuită, săptămânală.

La şedinţa de astăzi, Iohannis a discutat cu miniştri cabinetului despre fondurile europene şi programul de relansare economică. De regulă, la conferinţele de presă (şi nu simple declaraţii de presă) de miercuri, preşedintele răspunde şi la întrebări.

Cele mai importante declarații ale preşedintelui Klaus Iohannis:

Am avut o întâlnire cu premierul și miniștrii pentru a analiza stadiul pregătirii planului derelansare și reziliență. În urma unor negocieri dificile. am obținut aproape 80 de miliarde de euro.

Acest plan trebuie aprobat de CE până în luna aprilie, anul viitor. Toate aceste proiecte vor avea consecințe benefice palpabile pentru români.

Am discutat despre modalitățile concrete, ca România să poată accesa integral aceste fonduri. Am stabilit 12 direcții. Când spun că am încredere că guvernul va reuși să obțină banii puși la dispoziție de UE, mă bazez pe fapte, nu pe opinii.

În acest an au fost deblocate proiecte majore de transport: Sibiu-Pitești, autostrada Transilvania, centura București. O altă zonă importantă în care fondurile europene sunt fundamentale este Sănătatea – ex spitale regionale.

Întrebări:

Antena 1: Cât ar trebui să așteptăm petru noi restricții?
Aflăm că la noi pandemia e în extindere, dar în realitate lucrurile la noi au fost gestionate bine. Noi nu ne dorim acest lucru (măsuri-drastice ca în Germania, Franța – n.r.). Nu ne dorim un așa-numit lockdown. Situația nu ne duce cu cândul la o carantină sau lockdown.

Antena 3 despre numărul mare de cazuri, cine e vinovat:
Suntem în pandemie, nu cred că trebuie să găsim vinovați, ci soluții.

România TV, despre rata de infectare în București, despre cifrele în baza cărora se calculează. Se impune o transparență?
E de dorit să avem aceleași date. Să vă explic ce trebuie și nu să citim. datele prezintă fluctuații de la o zi la alta. Pandemia nu se răspândește matematic, ci prin contact de la o persoană la alta. Știm că numărul de testări e diferit de la o zi la alta. Ce mă ingrijorează e numărul de internări, persoane la terapie intensivă și, regretabil, de decese.

Realitatea Plus: despre imaginile cu Ciolacu la masă cu 10 persoane la o pensiune și liderul PSD care a acuzat că Guvernul a folosit poliția în scop abuziv politic. A acționat poliția în scop politic, mai pot fi amânate alegerile?
Din fericire, în pandemie e PNL la guvernare și împreună cu mine căutăm măsurile adecvate pentru a preveni răspândirea acestei boli. Cum credeți că ar fi fost cu o guvernare PSD când conducerea PSD nu respectă cele mai elementare norme?

Dacă am fi avut un guvern PSD în această pandemie ar fi fost foarte, foarte rău.
PSD nu s-a reformat. Povestește lucruri frumoase. Pe ei îi interesează să-și vadă interesul lor.

Ce au discutat, nu știu, alegerile vor avea loc pe 6 decembrie.

g4media: județele care au depășit 3 la mie prelucrează mii de teste, județele verzi câteva sute. Cât de eficient este acest criteriu, ar trebui schimbat? Nu e cazul ca guvernul să ia decizia importantă de închidere, puratre a măstii la nivel național?
Acest sistem a fost elaborat de experți și se bazează pe criterii obiective. Nu cred că există niciun sistem perfect în pandemie. Voi da întrebarea mai departe la grupul de experți.

B1 tv: România își permite să vadă rezultatele restricțiilor din alte țări, cum ar fi restricționarea crculației pe timp de noapte?
Măsurile care au fost luate au fost propuse de experți recunoscuți din domeniu. Nu s-a discutat restricționarea circulației pe timp de noapte. Nu cred că circulația pe timp de noapte răpândește pandemia, ci petrecerile care au fost interzise.

Noi nu dorim să distrugem viața oamenilor, ci să domolim extinderea pandemiei.
Despre coronasceptice: Pe mine mă revoltă dacă persoane publice refuză să respecte aceste norme și fac întâlniri în interiorul restaurantelor. Așa ceva e revoltător.

Kanal D, despre posibilitatea carantinării anumitor zone, invocată de prefectul Capitalei:
Nu am auzit despre această propunere și nu o comentez.

Aleph News, despre legea privind tratamentul pentru victimele de la Colectiv:
Vineri se împlinesc 5 ani de la tragedia de la Colectiv și voi promulga legea care permite extinderea perioadei, pentru cei care au avut de suferit.

Adevărul: liderii PS îl pregătesc pentru funcția de premier pe Grindeanu. dacă PSD câștigă alegerile veți desemna un premier de la PSD?
Prma mea opțiune rămâne Ludovic Orban. Eu cred că PNL va câștiga alegerile.

Digi 24: Luați în calcul decretarea stării de urgență pentru sărbători?
Nu am discutat despre un astfel de demers. red că anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului: cu și în familie.

TVR: Dialogul dintre Guvern și BOR a avut loc în această perioadă?
Cred că e nevoie de aprofundarea dialogului între părți și se poate ajunge la o colaborare în interesul românilor indiferent de religie.

Libertatea: Dr. Musta e acționar la o clinică privată care ia bani pentru teste, dar le prelucrează la spitalul unde lucrează medicul. Care e opinia dvs?
Dacă există o incompatibilitate ea trebuie găsită și ertificată de autoritățile indrituite. dacă aveți probe și suspiciuni, vă încurajez să le dați mai departe.

(ştire în curs de actualizare)

307 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here