Sistemul informaţional automatizat de stat „Alegeri” (denumit în continuare SIAS „Alegeri”) a fost astăzi, pe parcursul zilei, supus mai multor atacuri cibernetice. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, informează Unimedia.

„Cu suportul colegilor din serviciile guvernamentale, care asigură securitatea cibernetică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, s-a reușit să respingem aceste atacuri și ele nu au avut un impact negativ simțitor asupra procesului de organizare a alegerilor”, a anunțat vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, în briefingul CEC (Comisiei Electorale Centrale) de la ora 18.00.

În primul tur al scrutinului prezidențial, care a avut loc pe 1 noiembrie, SPIA a sesizat un atac cibernetic la adresa mai multor utilizatori de telefonie, funcționari ai MAI, inclusiv a ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, anunță MAI.

În speță, atacul s-a manifestat prin apeluri abuzive de la mai multe numere de telefon. În urma măsurilor întreprinse, s-a stabilit că scopul atacului cibernetic a fost de a bloca abonatul.

Operatorii de telefonie mobilă au confirmat faptul că atacul a fost produs de peste hotarele Republicii Moldova. SPIA a anunțat că va iniția o cauză penală, în baza art. 27 și art. 261/1, Cod Penal, al Republicii Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here