Caută
Close this search box.

Aproape un sfert din consultațiile de specialitate, desfășurate prin servicii de telemedicină

Pandemia a schimbat considerabil obiceiurile oamenilor. Și nu doar la capitoul cumpărăturilor ci și într-un altul, aprope incredibil. Aproape un sfert din consultațiile de specialitate realizate în unitățile sanitare private este asigurată prin servicii de telemedicină. Cele mai solicitate sunt consultațiile de medicina muncii, dermatologie, pediatrie și endocrinologie. Sunt rezultatele unui studiu realizat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED. Cele mai multe consultații sunt oferite prin apel telefonic, iar aproape jumătate dintre pacienții care accesează serviciile prin telemedicină au între 35 și 44 de ani.

„Sunt pacienți pentru care implementarea serviciilor de telemedicină și după data de 31 decembrie, așa cum este stipulat în prezent, este vitală. Mă refer în mod special la pacienții cronici. De exemplu, posibilitatea de a discuta cu medicul curant prin apel telefonic sau prin aplicaţii video face ca mai bine de jumătate din consultațiile de oncologie medicală și radioterapie să se desfășoare online. Asta înseamnă rapiditate în diagnosticare – o etapă cu probleme ce merită mai mult analizate, dezbătute și soluționate, în contextul COVID-19 – și în monitorizarea bolnavului de cancer, fără a-l expune riscului de a fi infectat cu noul coronavirus”, afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

9 din 10 servicii de telemedicină sunt oferite prin apel telefonic. Cele mai puțin solicitate consultații vin din domeniile chirurgicale, cum ar fi chirurgie pediatrică, vasculară, nefrologie și reumatologie. 45% dintre pacienți au între 35 și 44 de ani, iar persoanele sub 18 ani au beneficiat de 18% dintre servicii, în baza solicitării tutorelui legal.

Vârstnicii sunt cei care accesează mai puțin consultațiile de acest tip. Mai exact, patru din 100 de pacienți au peste 65 de ani. Femeile sunt cele care apelează mai des la consultații prin telefon ori apel video. 55% dintre discuțiile cu un specialist sunt solicitate de persoane de sex feminin. Cele mai multe cereri vin din mediul urban.
Studiul indică o situație diferită în centrele oncologice. 38% dintre pacienți au între 55 și 64 de ani, urmați de bolnavii cu o vârstă cuprinsă între 65 și 74 de ani (24%).

Aproape trei sferturi dintre furnizorii de servicii medicale private care au statut de membru PALMED oferă servicii prin telemedicină, iar 14% se pregătesc pentru a oferi această opțiune. 38% declară că au ales să implementeze telemedicina mai degrabă la cererea pacienților, dar că în prezent activitatea de acest tip a devenit foarte importantă în creșterea accesului la servicii medicale.

„Telemedicina şi-a dovedit acum viabilitatea şi orice inițiativă care are drept scop realizarea unui cadru legal clar și riguros, care să permită accesarea serviciilor independent de situații de tipul stării de alertă este de salutat. În cazul în care devine imposibil de implementat, estimările noastre arată că accesul la servicii medicale riscă să scadă cu peste 30%”, completează Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

În ceea ce privește implementarea unui program de telemedicină, cei mai mulți dintre furnizori declară că jumătate din bugetul alocat sau estimat este cheltuit pentru achiziția de aplicații și softuri necesare. Peste 70% dintre participanții la studiu consideră oportun un program de formare a echipei medicale pentru a oferi servicii de telemedicină și estimeză că 20% din costurile de implementare au acest scop.
Analiza a fost realizată pe baza datelor oferite de membrii PALMED, a căror cotă de piață cumulată depășește 80%, valabile pentru perioada 15 martie – 30 septembrie, și a unui sondaj care a vizat o clarificare a procesului și efortului de implementare a serviciilor oferite prin telemedicină în unități medicale private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri