Caută
Close this search box.

Baronul Munchausen PSD promite aeroporturi, autostrăzi, 42 de smart cities și 100 de orașe competitive

psd

Deputatul PSD Daniel Suciu a prezentat programul de guvernare al social-democraților, capitolul Dezvoltare Regională și Locală, care cuprinde obiective, precum realizarea a 42 de smart cities, a 100 de orașe competitive, acces în maximum două ore la cel mai apropiat aeroport și în maximum o oră la cea mai apropiată intrare pe autostradă, pentru fiecare român.

„Ceea ce ne propunem noi și ceea ce se va întâmpla este o Românie dezvoltată pentru absolut toți românii. Și principiul este foarte simplu: orice român, indiferent de regiune, trebuie să ajungă în maximum două ore la cel mai apropiat aeroport și în maximum o oră la cea mai apropiată intrare pe autostradă.

Orice român, indiferent de regiune, trebuie să aibă cele zece servicii obligatorii. Și asta înseamnă: apă și canalizare, gaz, acces la educație, sănătate, cultură, sport și divertisment. După primii patru ani de guvernare, în România vor fi 42 smart cities și 100 de orașe competitive.

Obiectivele noastre sunt foarte clare: o dezvoltare sustenabilă și echitabilă, reducerea decalajelor urban-rural, creșterea autonomiei locale, tranziția de la economia liniară la economia circulară (…) și întărirea identității naționale, prin valorificarea tradițiilor locale și regionale”, a arătat Suciu.

El a declarat că, pentru realizarea acestor obiective, vor fi folosiți bani din bugetul național, din bugetul Next Generation, din actualul și următorul exercițiu financiar.

Suciu a subliniat că toate proiectele de investiții din România, fie că sunt finanțate din fonduri europene, fie din cele guvernamentale, vor trebuie să respecte aceleași reguli. El a anunțat și înființarea Fondului Național de Dezvoltare Locală, cu o finanțare anuală de 3 miliarde de euro.

„Adică, cine aplică pentru un proiect în PNDL va respecta aceleași rigori, astfel încât, în orice moment din anii următor, această investiție să poată fi trecută cu finanțare europeană. Programele guvernamentale vor deveni programe suport.

Și tocmai de aceea se va înființa Fondul Național de Dezvoltare Locală, cu o bugetare anuală de circa 3 miliarde de euro, care va include tocmai aceste lucruri: PNDL, CNI, ANL, Cadastru și fondurile europene, astfel încât orice comunitate din această țară, până la finalul exercițiului financiar 2027, dar chiar și mai repede, să beneficieze de serviciile minime pe care secolul în care trăim le reclamă.

Și anume: depui un proiect pentru apă și canalizare – este foarte bine. Nu poți depune un proiect pentru asfaltare dacă nu ai apă și canalizare”, a spus el, citat de Agerpres.

Deputatul a arătat că din Fondul Național de Dezvoltare Locală ar urmă să se acorde finanțare inclusiv pentru cele 31 de stațiuni românești, un total de un miliard de euro anual. Tot în baza acestui fond național ar urmă să se asigure și finanțare, astfel încât 80% din populația României să fie racordată la rețeaua de gaz.

El a menționat că, în următoarea perioada, va fi necesară o reluare a dialogului cu patronatele din sectorul de construcții, unde în prezent există un deficit de peste un milion de muncitori.

„Tocmai de aceea, în programul pe Muncă, deja ne-am gândit la acest lucru și am propus vouchere și susținerea celor care vor să se reintegreze în acest sector”, a spus social-democratul.

Suciu a subliniat importantă simplificării procedurilor de accesare a fondurilor europene.

„După experiență avută în aceste două exerciții financiare, cred că se impune o concluzie, pe care toată lumea o cunoaște. Ne-am făcut rău singuri. Ne-am stabilit noi reguli în plus. Am stabilit noi hărții, noi cerințe pentru beneficiari și acest lucru ne-a adus într-un blocaj.

Tot anul trecut, tot PSD a inițiat discuții cu Comisia Europeană și am stabilit și am agreat o simplificare majoră a tot ceea ce înseamnă fonduri europeni. Peste 80 de măsuri de simplificare, alăturându-se la descentralizarea alocărilor, la un parteneriat real cu beneficiarii – pentru că acest lucru a existat doar pe alocuri”, a spus deputatul.

Conform acestuia, un alt obiectiv al PSD este realizarea unui registru public, care va conține o harta a investițiilor realizate în România din bani europeni și bani guvernamentali.

„Înființăm Registrul Național al investițiilor publice. Practic, orice beneficiar, orice român, va fi la un click distanță de toate investițiile care se vor derula oriunde în această țară. (…) Vom evita de acum înainte să dublăm din bugetul național ceea ce putem face din fonduri europene.

Practic, PNDL, Compania Națională de Investiții, Agenția Națională pentru Locuințe și Cadastru – toate finanțările naționale vor deveni programe suport pentru fondurile europene”, a spus el.

Daniel Suciu a apreciat că urmează „cei mai provocatori trei ani” în dezvoltarea României.

„Îi observăm pe cei de la PNL cum se complac și propagă o rușinoasă ipocrizie, lăudându-se cu absorbția de anul acesta. Absolut toate proiectele cu care se pozează, cu care se filmează sunt moștenirea lăsate de muncă de doi ani și zece luni a colegilor mei din guvernarea PSD.

Ceea ce nu va spun cei de la PNL este că în perioada următoare mai avem de finalizat PNDL, și anume, până în 2023 mai trebuie să închidem în jur de 6.000 de șantiere, și anume încă 3,5 miliarde de euro.

De asemenea, mai avem la dispoziție Programul de reziliența și recuperare – încă 30 de miliarde de euro și începe și următorul exercițiu financiar, pe o altă structura instituțională, care înseamnă încă aproximativ 20 de miliarde de euro”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri