Caută
Close this search box.

Cabinetul Orban, cele mai mari investiţii pe 10 luni, din ultimii 10 ani

ludovic orban

Toate economiile europene sunt afectate de criza generată de pandemia de COVID-19, însă, în ceea ce priveşte România, datele sunt favorabile, iar tendinţele rămân optimiste. Guvernul PNL speră într-o revenire rapidă a economiei, iar măsurile de sprijin oferite pieţei muncii încep să se resimtă.

Măsurile luate de Guvernul PNL au minimizat efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor, iar acum estimările specialiştilor arată că economia României va fi în creştere în cursul anului viitor.

“Toate estimările, nu doar ale Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, dar şi FMI, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale arată clar că economia României va fi pe creştere anul viitor, similar cu căderea de anul acesta. Vom încerca să anulăm şi să fim pe plus după doi ani de zile sau în cel mai rău caz pe zero după doi ani de zile”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Cîţu

România, singura economie din Europa care a avut o influenţă pozitivă din investiţiile publice

România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană la investiţiile publice, încasările la buget au fost mai mari decât în 2019, iar salariul mediu brut a crescut şi el faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.

„Investiţiile publice în România au fost cele mai mari din ultimii 10 ani, pe primele 10 luni am depăşit investiţiile totale de pe anii 2016-2017 şi dintre ţările Uniunii Europene, suntem singura ţară în care investiţiile publice au avut o influenţă pozitivă în cadrul produsului intern brut, adică singura tară care a crescut investiţiile cu adevărat în perioadă de criză economică generată de pandemie.

În ceea ce priveşte producţia industrială, în ultimele 4 luni avem o creştere constantă a producţiei. Pentru încasările la buget, octombrie este a treia luna consecutiva în care încasăm mai mult decât luna echivalentă a anului 2019. În ceea ce priveşte salariul mediu net, în luna august a crescut cu 7,5% faţă de luna august a anului 2019, în criză economică.

Şomajul a scăzut, mai mult decât atât, la data de 1 octombrie sunt cu 20.000 mai mulţi angajaţi cu contract de muncă, decât în luna ianuarie 2020, înainte de începutul pandemiei. Astea sunt date, sunt cifre date de INS, de instituţii certificate”, a declarat premierul României, Ludovic Orban.

Un alt sector unde putem vedea creşteri este sectorul construcţiilor inginereşti realizate din fonduri publice care a înregistrat în primele opt luni o creştere de 25,6%, cea mai ridicată din ultimii 12 ani.

Guvernul PNL a pornit marile şantiere (Sibiu – Piteşti, autostrada de centură Bucureşti), a deblocat lucrări (drumul expres Craiova – Piteşti), a finalizat investiţii publice tărăgănate de PSD (Metroul din Drumul Taberei, calea ferată Bucureşti-Otopeni) şi a relansat mari proiecte de infrastructură întârziate de PSD (spitalele regionale de la Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca).

Guvernarea liberală s-a concentrat pe investiţii masive în economie, în special în domeniul sănătăţii sau infrastructurii. Se fac mari eforturi pentru a recupera anii pierduţi de guvernele PSD care au cheltuit banii românilor fără să lase nimic în urmă.

Astfel, în primele zece luni, Guvernul PNL a realizat investiţii de 35,4 miliarde de lei, cea mai mare sumă din ultimii 10 ani. Cu 35,4 miliarde de lei în zece luni, Guvernul PNL a investit considerabil mai mult decât a investit guvernul PSD în tot anul 2017 – 26,8 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri