Caută
Close this search box.

Ce spun ochii despre starea ta de sănătate

Ochii sunt ca o oglindă a întregului nostru corp, ei ne transmit semne atunci când ceva nu funcționează bine în interior. 

Pete albe pe Cornee

Purtați lentile de contact în loc de ochelari? Aveți grijă la petele albe formate pe cornee (acel strat clar peste partea din față a globului ocular). Acest lucru este „destul de frecvent în rândul persoanelor care poartă lentile de contact”, spun medicii, și poate fi un semn al unei infecții ale corneei.

Se zbate ochiul

Stresul se poate manifesta în mai multe moduri, dintre care unul este o contracție la nivelul ochilor. Este mai enervant decât îngrijorător, dar poate fi un semn că trebuie să vă odihniți mai mult și să vă gestionați nivelul de stres un pic mai bine.

Vedere încețoșată

Vederea încețoșată înseamnă de obicei că aveți nevoie de ochelari. Nu numai că vederea încețoșată poate semnala o problemă medicală cu ochiul însuși (cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară), dar poate fi și un semn al unei boli mai grave, cum ar fi diabetul. De fapt, un studiu din august 2014 a constatat că 73% dintre pacienții cu diabet eșantion au raportat vedere încețoșată. Chiar și fără probleme de vedere, oftalmologul dvs. poate detecta diabetul în timpul unui examen ocular pe baza neregulilor din retină.

Colesterolul este prea mare

Dacă observați că se formează un inel alb în jurul irisului, ar putea fi timpul să vă vizitați oftalmologul și medicul de familie pentru un control. În timp ce această schimbare specială a culorii este cel mai frecvent un semn al îmbătrânirii, Herz spune că poate fi, de asemenea, o indicație a colesterolului ridicat și a trigliceridelor – ceea ce ar putea însemna un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Tensiunea arterială este prea mare

În plus față de creșterea riscului de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, hipertensiunea arterială netratată poate afecta și vasele de sânge din retină, cunoscute sub numele de retinopatie hipertensivă. Nu puteți vedea efectele în oglindă, dar doctoriul dvs. va putea detecta daunele în timpul examenului ocular – și mai multe motive pentru a vă menține la screening-urile anuale, luând în considerare faptul că vă scăpați de tensiunea arterială ridicată vă poate salva viața.

Alergii

Dacă ochii tăi sunt foarte uscați și pielea din jurul lor pare uscată, s-ar putea să-ți freci inconștient ochii prea des. „Frecarea puternică a ochiului sau adesea poate face ca pleoapa să devină mai slabă, mai relaxată și chiar mai lăsată”, avertizează Herz. „Dacă pleoapa se lasă prea mult, aceasta nu numai că provoacă riduri, dar permite și o expunere crescută la aer și poate face ca ochiul să devină excesiv de uscat”. Unul dintre cei mai comuni vinovați ai mâncărimii ochilor: alergiile sezoniere.

Retina ta ar putea fi în pericol

Știi acele pete mici care se mișcă uneori în jurul câmpului tău vizual? Sunt numiți plutitori oculari și, deși sunt relativ obișnuiți, nu ar trebui să fie rtrecuți cu vederea. Herz avertizează că o creștere bruscă a numărului de plutitori pe care îi vedeți ar putea fi un semn al unei rupturi sau detașări ale retinei.

Ochii se îngălbenesc

Dacă albul ochilor tăi se îngălbenește, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că acesta este cu siguranță un semn de avertizare că ceva nu este în regulă în corpul tău.

Icterul este o afecțiune care apare atunci când există prea multă bilirubină – un compus galben format din defalcarea celulelor roșii din sânge – în sânge. Dacă ficatul dvs. nu poate filtra celulele, bilirubina se acumulează și vă poate face ochii și pielea să devină galbene. Este destul de rar la adulți (uneori bebelușii se nasc cu icter), dar de cele mai multe ori se datorează unei infecții cum ar fi hepatita, boala hepatică legată de alcool sau ceva care vă blochează căile biliare, cum ar fi calculii biliari sau cancerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri