Caută
Close this search box.

Cine sunt procurorii şefi-adjuncţi ai lui Kovesi, la Parchetul European

kovesi

Colegiul Parchetului European a numit procurori-șefi adjuncți, propuşi de Kovesi: Danilo Ceccarelli, din Italia, și Andrés Ritter, din Germania, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit sursei citate, cei doi adjuncți au fost propuși de șefa instituției, Laura Codruța Kovesi, din rândul celor 22 de procurori europeni, care, împreună cu procurorul-șef, formează colegiul EPPO.

Procurorul-șef poate delega fiecărui adjunct anumite sarcini și responsabilități și aceştia îl pot reprezenta, în absența acestuia. Adjuncții sunt numiți pentru trei ani.

Andrés Ritter (56) a intrat în procuratura din Germania în 1995 și a ocupat diferite poziții, înainte de a deveni adjunct al procurorului general din Mecklenburg-Vorpommern, în anul 2008.

Între 2013 și 2020 a fost procuror-șef în cadrul Parchetului specializat în crimitalitate economică și cybercrime din Rostok.

Danilo Ceccarelli (53) a activat ca procuror specializat în infracțiuni financiare, fraudă fiscală, corupție, crimă organizată și spălare de bani. Între 2013 și 2018 a fost procuror internațional în cadrul unui misiuni UE în Kosovo.

Între 2018 și 2020 a fost procuror în Milano, într-un departament specializat în infracțiuni financiare și corupție.

Pentru ca Parchetul European să devină operațional, mai este nevoie ca statele membre propună viitori procurorii europeni delegați care vor lucra în țara respectivă. Acești procurori urmează să fie numiți tot de colegiul Parchetuluil European.

Potrivit surselor G4Media.ro, până în prezent doar Germania, Slovacia și Olanda și-au desemnat procurorii europeni delegați, România fiind printre țările care încă nici nu a început procesul de desemnare. În absența procurorilor delegați care vor lucra efectiv în cele 22 de state membre, Parchetul European nu își poate începe activitatea.

Abia pe data de 23 octombrie, Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru instituirea cadrului de colaborare cu Parchetul European în ceea ce priveşte structurile de suport în cazul celor 15 procurori delegaţi care vor activa în instituţia europeană.

În septembrie, Parchetul European a solicitat României să aprobe un număr între 20 și 30 de procurori, care vor investiga fraudele cu fonduri europene, însă ministerul justiției a anunțat că acceptă doar 10 procurori.

În cele din urmă, în urma negocierilor, Guvernul a acceptat 15 procurori delegați, dar procesul de recrutare a acestor procurori încă nu a fost început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri