Caută
Close this search box.

Comisia Europeană ar putea să o monitorizeze pe Renate Weber

Renate Weber

Europarlamentarul Ramona Strugariu (USR PLUS) a anunțat că va solicita Comisiei Europene să monitorizeze și activitatea Avocaților Poporului din statele UE, în cadrul monitorizării cu privire la îndeplinirea standardelor privind statul de drept.

„Pregătesc o scrisoare către comisarii europeni, în care vreau să solicit ca activitatea Avocaților Poporului din statele membre să fie inclusă în dimensiunea de monitorizare, în cadrul Raportului anual cu privire la statul de drept. Voi căuta susținere cât mai largă pentru această idee și sunt convinsă că o voi găși.

Avocatul Poporului este o instituție foarte importantă. Felul în care funcționează este relevant pentru echilibrul puterilor și statul de drept. A venit momentul să avem și o formă de monitorizare coerentă, la nivel european, pentru această funcționalitate”, anunță Ramona Strugariu.

Statele membre UE care nu respectă statul de drept riscă să piardă accesul la fonduri europene. După cinci runde de negocieri, Parlamentul și Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord, în urmă cu o săptămână, în privința unui mecanism de condiţionalitate, ce urmează să fie implementat odată cu următorul buget multianual, pentru perioada 2021-2027.

Uniunea Europeană vrea ca în acest fel să protejeze bunăstarea comună de efectele încălcărilor statului de drept, precum corupția. Comisia Europeană este cea care va monitoriza și va propune sancționarea statelor.

Înțelegerea a fost anunțată și de Comisia pentru Control Bugetar a PE, pe contul său de Twitter: „Avem un acord!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri