Caută
Close this search box.

Comisia Europeană recomandă creșterea capacității de teste rapide antigen pentru diagnosticarea Covid-19

comisia europeană

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o recomandare pentru utilizarea testelor rapide antigen la diagnosticarea Covid-19. Recomandarea mai solicită validarea și recunoașterea reciprocă a testelor și rezultatelor la nivelul UE.

Aceasta vine ca urmare a recomandării Comisiei de pe 28 octombrie privind asigurarea abordării comune și a strategiilor de testare eficientă în UE, potrivit unui comunicat de presă.

Recomandarea se bazează pe ghidul dezvoltat împreună cu statele membre și consultanța experților de la Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor.

Recomandarea oferă un ghid despre cum să fie selectate teste rapide antigen, când sunt adecvate și cine să le efectueze. Recomandarea mai cere și validarea și recunoașterea reciprocă a testelor și rezultatelor la nivelul UE.

Potrivit Digi 24, aceasta vine înaintea întâlnirii virtuale a liderilor europeni de pe 19 noiembrie privind răspunsul UE la pandemia Covid-19, care are loc după Consiliul European de pe 29 octombrie, unde s-a ajuns la un acord privind o mai mare coordonare pe metodele de testare.

Comisia a mai semnat un acord cu Federația Internațională a Crucii Roșii și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) contribuind cu 35,5 milioane de euro, finanțat de Instrumentul pentru Sprijin de Urgență, pentru a mări capacitatea de testare Covid-19 în UE. Finanțarea va fi folosită pentru a sprijini pregătirea personalului pentru colectarea de probe și analiză și performanța testelor, în special prin echipamentul mobil.

Recomandarea acordă un ghid statelor membre privind utilizarea testelor rapide antigen folosite pentru a detecta virusul în anumite circumstanțe. Acestea includ situațiii unde o identificare rapidă a indivizilor infectați sprijină gestionarea focarelor și monitorizarea constantă a grupurilor aflate în grupele de risc crescut, precum personalul medical sau centrele de bătrâni.

Statele membre sunt încurajate să efectueze teste rapide antigen pe lângă testele RT-PCR pentru a controla răspândirea virsului, să detecteze infecții și să limiteze izolarea și măsurile de carantinare.

Recunoașterea reciprocă a rezultatelor de la teste este de o înaltă importanță pentru a facilita mișcarea transfrontalieră, urmărirea contactelor transfrontaliere și tratamentul. Statele membre sunt puternic încurajate să recunoască reciproc rezultatele testelor rapide antigen care îndeplinesc criteriile din recomandările făcute de facilitățile de testare autorizate din orice stat membru UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri