Caută
Close this search box.

Covid-19. Bulgaria trimite medici pensionari în prima linie

Un medic pentru 55 de pacienți grav bolnavi: la spitalul bulgar din Șumen, personalul de asistență medicală este neajutorat în fața pandemiei, într-o regiune în care aproape jumătate dintre practicieni ating vârsta pensionării.

Această unitate este cea mai saturată din țară și „situația este critică”, mărturisește directorul spitalului, Dimităr Kostov, copleșit de afluxul de pacienți cu coronavirus din 12 octombrie: „230 pentru un spital nu atât de mare”.

„Pur și simplu cădem din cauza epuizării fizice și morale”, declară șefa secției de epidemiologie, Albena Kostova, care mai are puterea să meargă în pas alert pe holurile spitalului, repezindu-se la sunetul strident al alarmelor.

Pacienții ei rămân feriți de priviri. „Nu mai există spațiu liber, am rămas fără oxigen”, își face griji un alt doctor.

Cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, Bulgaria fost relativ scutită în primavera de furia Covid-19, dar numărul infectărilor a crescut în toamnă, dezvăluind un sistem de sănătate șubred, care se apropie de colaps, scrie Le Point.

Pentru că, și aici, mulți tineri au plecat în Occident: potrivit Uniunii Medicilor, opt absolvenți din zece aleg să părăsească Bulgaria, mișcare care s-a accelerat după intrarea țării în UE, în 2007.

Ca urmare, 52% dintre medici au peste 55 de ani, potrivit statisticilor oficiale.

În regiunea Șumen (nord-est), problema este flagrantă: „sistemul se epuizează”, recunoaște Krassimir Simeonov, șeful colegiului regional profesional care a pierdut o treime din membrii săi din 2000.

În absența unor salarii convenabile și a pensiilor decente, profesioniștii din domeniul sănătății continuă să se lupte cu munca lor mult după vârsta de la care ar fi trebuit să fie pensionari.

„Un medic începe la 840 leva pe lună (420 euro) și o asistentă medicală la 600-700 leva (300-350 euro)”, specifică Rumiana Nanovska, directorul spitalului municipal din Loveci (nord) care se afla deja la marginea falimentului înaintea pandemiei Covid-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri